Polgárokból antipolgárok

Interjú Szalai Júlia szociológussal és Laki Mihály közgazdásszal

INTERJÚ - LVIII. évfolyam, 6. szám, 2014. február 7.

A két kutató 1998 és 2002 között készült negyvennyolc nagyvállalkozói interjúja1 a gazdaságban zajló rendszerváltás első szakaszának kivételes pillanatait és sikertörténeteit rögzítette, de természetesen nyitva hagyta a kérdést: vajon tartósnak és töretlennek bizonyul-e a siker, a felívelés a berendezkedő kapitalizmus, az egyre erősebb nemzetközi piaci verseny és az Európai Unió viszonyai között is. És akkor még arra a felvetésre sem született meg a válasz, mennyire sikerül a magyar gazdaság e legfelső rétegének – és a tagjainak külön-külön – mentalitásában, személyes és vállalkozói attitűdjeiben, valamint közéleti elkötelezettségében polgárrá válnia. E kérdésekre választ a tíz évvel később, 2009 és 2012 között végzett követő kutatásból, a régiekkel és az újakkal készített hatvannégy újabb interjúból, valamint az összehasonlító elemzésből kaphatunk2.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXV. évfolyam, 50. szám, 2021. december 17.
LXV. évfolyam, 15. szám, 2021. április 16.
Élet és Irodalom 2023