Dicséret Floridából?

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 6. szám, 2014. február 7.

Nyilatkozat? Miféle nyilatkozat? – kérdezi tőlem a telefonban Katrina Valdes (nyilvános telefonszáma 1-202-225-4211), ő Mario Díaz-Balart floridai republikánus kongresszusi képviselő sajtófőnöke.

Elmagyarázom neki, hogy az MTI, a magyar hírügynökség, Díaz-Balart úr nyilatkozatára hivatkozik, amelyik Orbán Viktor miniszterelnök antiszemitizmus elleni fellépését dicséri. Nem találom a szöveget a képviselő úr hivatalos közleményei között (http://mariodiazbalart.house.gov/), ott az utolsó bejegyzés a floridai citrustermésre vonatkozik.

A telefonban csend honol, így hát folytatom.

Ha momentán nincs kéznél az anyag, az sem probléma, elküldheti később is. De ha már vonalban vagyunk, kérem, erősítse meg, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök urat dicsérő nyilatkozat valóban létezik.

Hosszas csend. Majd Ms. Valdes udvariasan arra kér, hogy írjam le, hogy miféle nyilatkozat után érdeklődöm, és majd postafordultával válaszol. E-mail címe nyilvános ([email protected]), felhívja figyelmemet arra is, hogy családnevét nem z-vel, hanem s-sel írja. Ezzel vége is beszélgetésnek.

Kérésemet január 30-án postáztam. Lapzártáig az állítólagos nyilatkozat szövege nem került nyilvánosságra.

Mario Díaz-Balart Florida 25. választói körzetének képviselője. Sok kubai bevándorló lakik azon a környéken, az 52 éves politikus maga is kubai származású, Castro rokona. Nagynénje Fidel első felesége volt. Díaz-Balart már az Egyesült Államokban született, Castro-ellenes, a Kuba elleni amerikai gazdasági blokád fenntartását szorgalmazza.

Azt is megkérdeztem, Díaz-Balart úr nem tartja-e furcsának, hogy azt a magyar miniszterelnököt dicséri, aki nem emeli fel szavát a nemrég Budapesten megalakult KubaiMagyar Üzleti Tanács ellen. A magyar szervezet a beruházások növelését tűzte ki célul a kommunista Kubában.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024