Egy töredékes esszéregényről

Tudományos tudás és írói látás

FEUILLETON - LVIII. évfolyam, 3. szám, 2014. január 17.

A tulajdonságok nélküli ember töredékes regény, nem csak azért, mert Robert Musil halála félbeszakította a regény második kötete második részének szerkesztését, sőt számos fejezet megírását is. A töredékes jelleg a Musil által befejezettnek tekintett első kötetre és a második kötetnek az író által jóváhagyott harmincnyolc fejezetére is jellemző. Ugyanis a jól kidolgozott narratív fejezeteket időről időre megtörik a témához kapcsolódó filozófiai, pszichológiai fejtegetések, esszék. Még inkább az elbeszélés és az esszé jellegű szövegek kettőssége jellemzi a különböző kiadások – Musil halála után megszerkesztett – harmadik kötetét. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 23. szám, 2018. június 8.
LXII. évfolyam, 9. szám, 2018. március 2.
LXII. évfolyam, 5. szám, 2018. február 2.
Élet és Irodalom 2018