GYOMORFORGATÓ

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 50. szám, 2013. december 13.

A Demokratikus Koalíció honlapján azt olvasom : „Meglepetéssel szeretnénk most Nektek kedveskedni!” Ismeretlenül letegeznek? „A Gyurcsány a konyhában című kötetet ELNÖK ÚR ÁLTAL DEDIKÁLVA Ti, az elsők között vehetitek a kezetekbe, ha most megrendelitek.”

Majd hat évvel ezelőtt azon háborogtam az ÉS-ben (Szakácskönyvet, bulvárt, ÉS, 2008/2., jan. 11.), hogy a magyar politikusok ismertségüket könyveik reklámozására használják. Lévai Katalin akkori szocialista európai parlamenti képviselő erotikus ihletésű alkotását az MSZP weblapja hirdette, azt írták, hogy a Vörös szőnyeg „témáját és hangvételét tekintve talán még a nagy sikerű Párnakönyv-nél is merészebb”.

Orbán Viktor akkoriban ellenzéki politikusként publikálta beszédeit, és felesége, Lévai Anikó is szakácskönyvet jelentetett meg A konyhaablakból címmel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2007 júniusában Orbán Viktorra célozva kijelentette: „Szem- és gyomorforgatónak tartom azt, hogy egy aktív politikus pénzért árulja politikai beszédeit, és ebből több millió forintos családi jövedelemre tesz szert.” Azt is elmondta, hogy „nem ismerek még egy példát, hogy aktív politikus, saját közvetlen politikai tevékenységéből így kívánna hasznot húzni”.

Gyurcsány saját párttársának erotikus bulvárkönyvét nem kritizálta, és Lévai Anikó szakácskönyve sem verte ki nála a biztosítékot. Sőt, a Gyurcsány család megvásárolta azt, kipróbálták a töltött paprika receptjét, és Lévai javaslatára zellert is tettek a szószba. A politikai ellenfelek ilyesfajta békés gasztronómiai egymás mellett élése igencsak megnyugtató volt.  

Nyugaton elképzelhetetlen, hogy aktív politikus a saját szakácskönyvét népszerűsítse, pedig Angela Merkel német kancellár milliókat kereshetne híres krumplilevesének receptjével. De még Keleten sem divat az ilyesmi. Samak Sundaravej thai miniszterelnöknek azért kellett 2008-ban megválnia tisztétől, mert politikusként televíziós főzőműsorokban is megjelent.

A Demokratikus Koalíció büszkén hirdeti, hogy pártjuk „a magyar történelem nyugatos hagyományát” követi. Tényleg? A pártelnök szakácskönyvének árusításával?  Ez tényleg gyomorforgató!

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 49. szám, 2022. december 9.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
Élet és Irodalom 2023