BENNÜNKET KÖVET

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 49. szám, 2013. december 6.

„Sokkal többen mennek Nagy-Britanniába például Olaszországból és Spanyolországból, mint Romániából vagy Bulgáriából, és a valóság pontosabb bemutatására lenne szükség” – mondta Andor László magyar EU-biztos, aki szerint tény, hogy például a Lengyelországból Nagy-Britanniába érkezők száma az elmúlt évtizedben sokkal magasabb volt a vártnál, ez azonban nem okozott kárt, sőt, hozzájárult a brit gazdaság növekedéséhez, és javította növekedési potenciálját is. David Cameron brit miniszterelnök felháborodott azon, hogy nem választott tisztségviselők bírálják a jogos aggodalmak felvetését.

A „nem választott” minősítéshez annyit fűznék hozzá, hogy az Európai Bizottság elnökét és tagjait a tagállamok kormányai közösen jelölik, és az Európai Parlament szavaz róluk. Mindazonáltal a brit kormányfő érvelése emlékeztet magyar kollégájának korábbi kijelentésére, amely szerint olyan vezetői felfogással, amilyet az Európai Bizottság képvisel, egy vidéki kócerájt sem lehetne vezetni. Lassan bebizonyosodik Orbán Viktor jóslata: Európa bennünket követ. Most már Cameronnal együtt dübörgünk.

Pillanatnyilag békésen ülhet a székében Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi és alapjogi kérdésekért felelős alelnöke, noha vele szemben határozatot is elfogadott a magyar parlament, és a személyek szabad mozgásáért állt ki most Cameronnal szemben is. Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Dra­ghi azonban reszkethet, mert amilyen leváltó hangulatban van Matolcsy jegybankelnök, Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos után hamarosan az ő talpára is útilaput köt.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 23. szám, 2021. június 11.
LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.
Élet és Irodalom 2021