Előzmények

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 48. szám, 2013. november 29.

Valaminő Nemzeti Arcvonal tűzre hányta Radnóti Miklós egyik könyvét. A könyvégetés barbárság. Heine gondolata: ahol könyveket égetnek, ott előbb-utóbb embereket is.

A könyvégetés gondolata a náci nyomástól függetlenül a Horthyféle parlamentben is megfogant.

1942. december 2-án a jobboldali Nemzeti Front (Arcvonal?) egyik képviselője a T. Házban interpellálta a vallás- és közoktatásügyi minisztert Szerb Antal Magyar Irodalomtörténet címe műve okán. „Ismeri-e a miniszter úr a nemzeti közvélemény felzúdulását a könyv ellen? Hajlandó a miniszter úr a magyar irodalom és tudomány értékromboló műveit és annak művelőit a szellemi kultúrközösségből kiközösíteni?”

Az interpellációt közbekiáltások szakították meg. Piukovich Józef, képviselő: „Máglyára tegyük!” Majd Baky László későbbi háborús bűnös: „Égessük el a könyvet!”

Szerb Antal irodalomtörténetét közvetlen miniszteri utasítással kivonták a magyar iskolákból. Az eseményt részletesen ismertette a katolikus író és tanár, Kunszery Gyula egy hajdanán megcenzúrázott tanulmányában és újabb visszaemlékezésében. (Irodalomtörténeti Közlemények, 1970/1.)

A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 4. szám, 2019. január 25.
LXIII. évfolyam, 1. szám, 2019. január 4.
LXI. évfolyam, 51-52. szám, 2017. december 20.
Élet és Irodalom 2024