HETI TEXTUS

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 46. szám, 2013. november 15.

...És mondá néktek:

„Mikor gyógyító szándékkal feltárjuk a magyarság sebeit, honfiúvá bőszült botránkozók serege zúdul fel: destruktívek vagytok, kompromittáljátok a magyarságot a külföld előtt! Ezen a címen meg lehet fojtani minden szükséges kritikát. Ezen a címen lehetővé lehet tenni minden visszaélést, minden rablást.” – Szabó Dezső Auróra című lapjának 1923. februári számában.

„A Miniszterelnök Úrnak az alkotmányosságról, a parlamentarizmus lényegéről, az egypártrendszer, valamint a vezéri rendszer közti különbségekről csak halvány sejtelmei vannak. Úgy látszik, az a felfogása, hogy diktatúra csak ott van, ahol szétkergetik, katonai erővel feloszlatják a parlamentet, holott lehet diktatúra ott is, ahol látszatparlamentarizmus van, ahol országgyűlések funkcionálnak, de szerepük arra van degradálva, hogy áment mondjanak a kormány intézkedéseire.” – Gróf Bethlen István1935. november 27-én az Esti Kurírban.

„Ha MacDonald összefoghatott a szigorúan konzervatív Baldwinnal azért, hogy megmentsék az angol világbirodalmat, nem látom be, miért ne foghatnának össze az ellenzéki pártok azért, hogy egyszersmindenkorra elhárítsák a diktatúra minden veszedelmét?” –Bajcsy-Zsilinszky Endre 1935. december 4-én a Magyarországban.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
LXVI. évfolyam, 34. szám, 2022. augusztus 26.
LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.
Élet és Irodalom 2024