Helyesbítés

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 40. szám, 2013. október 4.

Az ÉS szeptember 6-i számában, Széky Jánosnak adott interjúmban („Büdös mind a kettő”, 2013/36.) helytelenül állítottam, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Boross Pétert internálták volna. (Az ÁBTL elérhetőségi oldalain nem találtam a nevét, ezért következtettem arra, hogy nem vették közbiztonsági őrizetbe.) Azóta láttam erről szóló dokumentumokat.

A forradalom idején Boross a munkahelyén, a Fővárosi Tanács pénzügyi osztályán megalakult Forradalmi Bizottság tagja volt. E bizottság ugyan csatlakozott a Magyar Értelmiség Forradalmi Tanácsához, de semmilyen „ellenforradalmi” vád nem érte tagjait, kivéve Borosst, aki „egyoldalú adatok szerint” a „leghangosabb volt”, követelte a kommunista és a munkás származású dolgozók eltávolítását, és helyeselte Nagy Imre politikáját.

Akkoriban már ennyi is elég volt ahhoz, hogy Borosst 1957. július 18-án három hétre internálják, majd 14 hónapig rendőrhatósági felügyelet alá helyezzék. De ekkor is üzletvezetőként dolgozott, és szédítő ívű karrierjét semmi sem törhette meg.

Annyiban talán nem tévedtem nagyot, hogy Boross életútjában az ’56 mégsem annyira jelentékeny momentum, mint ezt annyian – beleértve őt – láttatni akarják.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
Élet és Irodalom 2024