Adói adományok

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 32. szám, 2013. augusztus 9.

A gazdasági válságkezelés után más sikerágazatban is jeleskedő ország kormányfőjeként Orbán Viktor a fociban is kénytelen kioktatni a világot, mert azok nem értenek hozzá: „a felháborodás és a magyarázat nem segít a magyar labdarúgás jelenlegi eredménytelenségén, a vereségre egyetlen orvosság van, a győzelem, amiért meg kell dolgozni” – jelentette ki abban a sportági évértékelő interjúban, melyet a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) honlapjának adott. (Előzmény az ÉS-ben – Megyesi Gusztáv: Meg vannak tisztulva, 2013/25., jún. 21.)

A teljesség igénye nélkül: „a pályákon már ránk köszöntött az önérdek fölé emelkedés képessége. A klub fontosabb, mint a játékos, a csapat fontosabb, mint én vagyok. Az ország sikere mindig fontosabb, mint egy klubsiker”.

„Remélem, hogy a következő ötven évben csupa olyan miniszterelnök lesz Magyarországon, aki valamilyen célra összehoz annyi magánadományt, hogy valami fontos, különleges, egyedi létrejöjjön. Hagyományt akartam teremteni, remélem, lesznek követőim”. Ez utóbbihoz hozzátette: „Puskás Akadémia stadionjának építéséhez nem használnak közpénzt, azt magánadományokból fedezik”. Van valami lenyűgöző abban, hogy egyesek számára a cégek – gyakran állami cégek – címkézhető adói adományok! Sőt, azt is hozzátette, ezt azért tartotta fontosnak, hogy ne adjon felesleges támadási felületet! És még azt is, hogy „miniszterelnökként helyzeti előnye van, az üzleti élet szereplőit meg tudja győzni arról, ha egy ügy fontos”. A meggyőzés módjáról és a módszerekről nem tett említést. Arról persze egy szó sem esett, hogy az a bukott kapitalista világ ezt nagyon másképpen látja és csinálja. Igaz, azok nem is tudják, mi az a foci. Több tízezer nézőt szórakoztatnak, ahelyett, hogy példát vennének a pár száz fős verseny-szotyizós magas szintű játékról!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
Élet és Irodalom 2024