Kvargli

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 29. szám, 2013. július 19.

Az ember felelős azért, amihez a nevét adja, és a társaságért, amelybe akár akaratán kívül keveredik. Ez jutott eszembe szomorúan, amikor Vajda Miklós írását olvastam a Hungarian Quarterly leépüléséről (Országblamázs, ÉS, 2013/28., júl. 12.). Harminc éven át voltam a folyóirat színikritikusa, kitüntetésnek éreztem, és büszke voltam rá. Amikor a kitűnő Zachár Zsófi lemondott a főszerkesztésről, felhívott, és azt mondta, ha az utódja fölkér, folytassam. Fölkért. Írtam és leadtam egy cikket 2012 májusában. A lapszám 2013 áprilisában jelent meg, először azt hittem, nincs benne a cikkem, mert a színházi rovat eltűnt, hiába kerestem, mint rendesen, a tartalomjegyzékben, a színikritika be lett suvasztva az irodalomkritikák közé, ahogy Vajda Miklós is láttamozza.

Nem vagyok boldog attól, hogy a részese lettem valaminek, ami olyan, amilyennek Vajda leírja. Nem lepődtem meg azon, hogy torzszülött született, alaposan túl lett hordva, már akkor aggódtam, amikor a terhesség kilencedik hónapjában sem sikerült információt kapnom az embrió hogylétéről. Aggodalmamnak, hogy a sok bába közt esetleg elvész a gyermek, hangot adtam a 168 Órában. Kaptam is egy meglehetősen arrogáns nyílt választ a külügy helyettes államtitkárától, miszerint rossz klinikára címeztem a reklamációt, de a baba meg fog születni. És lőn. A szülési rendellenesség következményeiről szakaszerűen tudósít Vajda Miklós látlelete. Nem érzem apának, ó „Kvargli”, magam (egykor így becézték a lapot), de egy pici részem mégis benne van, bár a legkisebb részem sem kívánja. Nem szeretném, ha szerepelne a nevem a kultúra leépítésében, aminek a Quarterly csak az egyik szegmense, de nem kevésbé fájdalmas a színházzal, a filmmel vagy a múzeumokkal történteknél.

A külügyek helyettes államtitkára fullánkos megjegyzésben feltételezte, hogy nyilván csak az elmaradt cikkhonoráriumomat firtatom. Nos, nem firtatom, és továbbra sem tartok rá igényt. Ellenben felajánlom annak a honoráriumalapnak a javára, amely megérdemelten jár a magyar kulturális politika bizonyítványát a nyugati fórumokon előszeretettel magyarázó helyettes államtitkár úrnak.

A szerző további cikkei

LIX. évfolyam, 35. szám, 2015. augusztus 28.
LIX. évfolyam, 29. szám, 2015. július 17.
LIX. évfolyam, 28. szám, 2015. július 10.
Élet és Irodalom 2024