„Azelőtt ők olvastak minket, most mi olvassuk őket”

Interjú Gál Éva történésszel

INTERJÚ - LVII. évfolyam, 29. szám, 2013. július 19.

Amúgy kora újkori várostörténettel foglalkozik, de – lévén a Mérei-perben elítélt Litván György özvegye – az 1956 utáni megtorlások személyes sorsára is kihatottak. A 2000-es évek elején kutatni kezdte a titkosrendőrség anyagait, azokon belül az ellenzéki értelmiségiek lejáratására és bomlasztására irányuló belügyes tevékenységet. Kutatásainak eredményét Lejáratás és bomlasztás – tudósok, tanárok a titkosrendőrség látókörében című kötetében, amelyet a személyes érintettség és a részrehajlás nélküli elbeszélésmód közötti feszültség különösen izgalmas olvasmánnyá tesz, következetesen higgadt, elfogulatlan hangon tárja elénk.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2021