MAGUKNÁL VERIK A NÉGEREKET!

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 28. szám, 2013. július 12.

Július 5-én, a Hír TV P8 című műsorában, Martonyi János keményen bírálta az Egyesült Államokat a nemrég kipattant lehallgatási ügy kapcsán, és közben elmondott egy régi szovjet viccet. A poén meghökkentett: „Maguknál verik a négereket!”

Itt, nálunk az Egyesült Államokban már az „n” említése is rasszistának számít, de a Hír TV riportereinek tetszett a poénkodás, és manapság a magyar–amerikai kapcsolatok annyira mélyponton vannak, hogy azon az ilyesfajta külügyminiszteri rasszizmus sem ronthat.

Martonyi szerint az USA adatgyűjtése elfogadhatatlan, hiszen „a mi személyes adatainkról” van szó. Ő tájékoztatást kért a budapesti amerikai nagykövettől is, hogy folyt-e titkos lehallgatás magyarok ellen. De mire volt jó a rasszista vicc? – morfondírozok magamban. Martonyi szerint az Egyesült Államok által publikált éves emberi jogi jelentés is hiteltelen, mert a „szövetségesekre nem illik kémkedni”. Mi köze van az emberjogi jelentésnek az amerikai adatgyűjtéshez?  

A lehallgatási botrány nem okozott politikai földindulást Amerikában, nincsenek tüntetők a Verizon telefontársaság irodái előtt. Én is a cég előfizetője maradtam, annak ellenére, hogy állítólag minden telefonhívásomat jelentették a hatóságoknak.  Félreértés ne essék, nem kedvelem én a lehallgatásokat, de úgy vélem, hogy az amerikai demokráciában a fékek és ellensúlyok rendszere ad annyi biztosítékot, hogy kivételes esetekben, nemzetbiztonsági érdekből, még a titkos adatgyűjtés is megengedhető. Hasonlóan látja ezt az amerikaiak többsége is – politikai beállítottságtól függetlenül.

Merkel kancellár telefonon tárgyalt Obama elnökkel, és hamarosan tisztázzák az európai aggodalmakat. Martonyi túllihegett, hosszasan kifejtett, viccel fűszerezett kritikája azért is furcsa, mert az egykori MSZMP-tag évekkel ezelőtt maga is részt vett titkos „adatgyűjtésben”.  De gyorsan felejt!

2008-ban Martonyi pert indított Kende Péter ellen, aki az ÉS-ben megszellőztette állítólagos titkosszolgálati múltját. Bírósági tárgyalás lett a cikkből, amelyen Martonyi elismerte, hogy 1967–68-ban „Marosvásárhelyi” fedőnéven jelentéseket írt. Azzal védekezett, hogy hivatalosan soha nem gyűjtött adatokat, nem dolgozott a titkosszolgálatnak, csupán felsőbb utasításra külföldi utazásairól készített beszámolókat. Az ÉS cikkét alantas politikai támadásnak nevezte. Sokunk most hasonlóan alantasnak és túlzónak tartja az Egyesült Államokkal szembeni politikai kirohanását.

Magyar külügyminiszterként tudhatna annyit, hogy szövetségeseket nem illik nyilvánosan „négerezni”.  Obama elnök nem tartaná mulatságosnak a tréfáját, én sem tartom annak, mert az sértő minden amerikai számára.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024