„Ha ez a gőgös vonat egyszer megállana…”

Elvágyódó nők a XX. századi magyar irodalomban

FEUILLETON - LVII. évfolyam, 24. szám, 2013. június 14.

Megértjük-e ma, mélyen és őszintén, miért is tragikus Kosztolányi Pacsirtájának sorsa, vagy Veresnéé Móricz Az Isten háta mögöttjében? Hogy mi a baja a kis Icának A galamb papnéban, ebben a méltatlanul keveset emlegetett korai Móricz-regényben, miért szeretne megszökni Thorsa Ábrissal, holott korábban ő akart papfeleség lenni? Megérint-e minket a kisvárosukba, esetleg falujukba, de mindenképp a saját életükbe bezárt nők sorsa? Felteszünk-e magunknak olvasóként olyan szakszerűtlen kérdést, hogy miért nem pakol össze Veresné és hagyja ott a férjét, akit sosem szeretett, miért törődik bele a boldogtalanságba? Eltöprengünk-e rajta, lehetne-e segíteni Pacsirtán valamiképpen, hiszen más frizurával, új ruhában, előnyösebb sminkkel talán nem is riasztaná el a férfiakat − esetleg egyszerűen ki kellene szakítani őt abból a környezetből, ahol úgyis mindig a legcsúnyább marad?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 16. szám, 2018. április 20.
LXI. évfolyam, 51-52. szám, 2017. december 20.
LXI. évfolyam, 47. szám, 2017. november 24.
Élet és Irodalom 2018