„A család az emberiség legszebb drámája”

Interjú David Grossman izraeli íróval

INTERJÚ - LVII. évfolyam, 19. szám, 2013. május 10.

Az anya alig várja, hogy a fia hazajöjjön a hadseregben töltött nehéz hónapok után, végre biztonságban szeretné tudni őt. A fiú azonban az utolsó pillanatban bevallja: visszamegy a bajtársai közé, akik épp döntő ütközetre készülnek, mert nem tehet másként. Ettől kezdve a kétségbeesett és rettegő anya az elképzelt pillanattól menekül, amely – megérzése szerint – fia halálhírét hozza majd. Erről a „menekülésről” szól David Grossman legújabb regénye, A világ végére, amely a hatnapos háború idején kezdődik, a szereplőket súlyos traumák érik a ’73-as Yom Kippur háborúban, s a regény jelenében a libanoni háború napjait élik. A regényt eddig harminc nyelvre fordították le, s most magyarul is megjelent. Az interjú a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXV. évfolyam, 50. szám, 2021. december 17.
LXV. évfolyam, 15. szám, 2021. április 16.
Élet és Irodalom 2022