Majtényi Györgynek és másoknak

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 18. szám, 2013. május 3.

Majtényi György, a kitűnő jelenkortörténész nem érti, hogy miért gondolják némelyek: Magyarországon a Kádár-éra – és Kelet-Európában is az ötvenes évek végétől a nyolcvanas évek közepéig tartó periódus általában – a klasszikus modernizmus, a „polgári kor” helyi változata. (Vö. M. Gy.: Mit kezdjünk a Kádár-korral?, ÉS, 2013/17., ápr. 26.)

*

 „Nem vagyok ezoterikus maca.” (Pásztor Anna – Anna and the Barbies – a Klubrádiónak)

„Marozsán Dzsenifer a legjobb német futballista.” (Vasárnapi Hírek)

„...az elragadó személyiségével is hódító Iva Bittová, a fesztivál ikonikus előadója, aki a nőiség tematikájának egyik főszereplője is.” (Népszava)

„Az idei Mediawave specialitása a rendezvényt végigkísérő csángó lakodalmas, lánykéréssel, táncműhellyel, táncházzal és csángó analóg diszkóval.” (Magyar Nemzet)

„Igen. Szabika azt mondja, igaz, ő is ivott, hogy amikor a Terike a kocsi mögül kilépett, a vak komondor fellökte... Egyébként nem értem, ha egyszer ott állt az udvaron a Terike autója meg az én autóm is, miért valaki mással vitette be magát a kórházba.

Biztos nehezen vezetett volna Terike azzal a koponyaalapi töréssel. De ugye jól értem, azt állítja, nem ön ütötte meg az asszonyt?

Azt. Illetve azt azért hozzá kell tenni, hogy olyan házilag készített italból is megkínáltak a mulatás alatt, amitől igazából nem úgy rúgik be az ember, hogy ne tudja, mi van, de azért megütött. [...]

Azt mondja az élettársa: ön azzal fenyegette meg, ha nem azt vallja, hogy a vetőgépről leesve ütötte meg magát, akkor ön agyonüti.

Milyen vetőgépről?

Mit tudom én. Sose láttam vetőgépet.

Na, ugye.

Van önnek vetőgépe?

Van hát. Van mindenféle mezőgazdasági gépem... Terikének mondtam volna ilyet?! Na de ő soha az életben nem volt a vetőgépen. [...]

Derék. Az asszonnyal beszélt azóta?

Persze.

Mit mondott önnek?

Azt, hogy megütöttem.

Haragszik önre?

Nem.

Tényleg?

Aha.

Semmi »te tróger, mit műveltél velem«?

Nem mondott ilyet... Ide figyeljen, hát akinek koponyaalapi törése van, meg nem tudom, mije, az ugyanúgy beszél, mint egyébként? Hát akinek el van törve az állkapcsa, az nem tud már beszélni.

Terike pedig beszél?

Pont úgy, mint annak előtte. [...]

Vasárnap reggel annyit tudtam meg, hogy az asszonyt elvitték, aztán muszáj volt végigcsinálnom a termékbemutatót, muszáj. Egyébként jól is sikerült.

Micsoda?

A termékbemutató.

Nem is látta azóta?

Mit?

Az asszonyt.

Ja. Nem hát. Most megyek be estére hozzá, ha innen a Parlamentből el tudok szabadulni.” (http://fn.hir24.hu)

„Azt is elmondhatjuk, hogy börtönjárt pápánk van. Persze nem elítéltként, hanem példát mutatva arra, hogy a liturgia nem lehet csak szimbólumok, nagy tömjénezések, magasztos liturgikus táncok és önelégülten éneklő pacsirta-papok szertartásos tánca és éneke vagy misét koncertező énekkarok önelégült áriázása. Csak akkor van értelme, ha az életből fakad és az életbe tér vissza. A liturgia – mint például az utolsó vacsorai lábmosás – nem lehet dilettáns színészi szereplés.” (Laudetur. Károly atya rovata. Vajdaság MA: Délvidéki hírportál: vajdasagma.info)

„Trafikmutyi.” (Népszava)

„Jöhet a sör-virsli.” (A Népszabadság május elsejéről)

„Sör-virsli-egyetértés.” (A Magyar Nemzet május elsejéről)

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 44. szám, 2022. november 4.
LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.
Élet és Irodalom 2024