Tiltakozás

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 18. szám, 2013. május 3.

A Magyar Tudományos Akadémia nemrégiben állásfoglalást adott ki, melyben a hozzá forduló önkormányzatok kérésére felsorolja a nemkívánatos utcaneveket. Jellemző a közállapotokra, hogy többek között olyan kifejezések szerepeltek az elbírálásra szánt utcanevek között, mint „Béke”, „Köztársaság” vagy éppen József Attila és Erdei Ferenc nevei. Az MTA József Attilát még „alkalmas” névnek minősítette, Erdei Ferencet azonban nem.

A magam részéről tiltakozom a Magyar Tudományos Akadémia ilyetén közszereplése ellen. A közterület-elnevezésekkel kapcsolatos döntések egy demokráciában a helyi lakosokra és a döntéseikért felelősséget vállalni köteles önkormányzatokra tartoznak. A helyi lakosok és az önkormányzatok kikérhetik akár „több oldalról” szerződtetett egyéni szakértők véleményét – de nem a törvény szerint csak­is a független tudományt szolgáló MTA-ét. Ez nem zárja ki ugyanakkor azt, hogy egészen kirívó esetekben az MTA illetékes szakbizottsága nyílt véleményt nyilvánítson – de nem a hatalom erejével.

Még egyszer: tiltakozom a Magyar Tudományos Akadémia napi politikai harcokban való, a demokráciát sértő részvétele ellen.

(A szerző az MTA doktora) 

A szerző további cikkei

LX. évfolyam, 3. szám, 2016. január 22.
LVIII. évfolyam, 17. szám, 2014. április 25.
LVII. évfolyam, 40. szám, 2013. október 4.
Élet és Irodalom 2024