Ami kimaradt

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 17. szám, 2013. április 26.

Nem messze tőlünk, a kaliforniai Berkeley Egyetem melletti luteránus kápolnában minden hétfőn Latihan gyakorlatot tartanak a Subud követői. A nők este 6-ra jönnek, a férfiak 7-re. Az Indonéziából eredő mozgalom akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy Obama elnök néhai édesanyja, Ann Dunham is kapcsolatban lehetett a szervezettel az 1960-as években. (Obama 6 éves korától 10 éves koráig Jakartában élt anyjával és indonéz mostohaapjával.)

Hogy mi köze van mindennek a 96. évében Angliában elhunyt Hor­thy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilonához? Több, mint gondolnánk.

A grófkisasszony az operabálon találkozott az ifjú HorthyIstvánnal. 1940-ben összeházasodtak, Horthy Miklós menye lett. Ő mindössze 22 éves volt, a kormányzó fia 35. Két évig voltak házasok, egy gyerekük született, Ilona asszony másfél éves kisfiával vált özveggyé. Még ma is vitáznak arról, hogy azIstván-napi ivászat után másnapos ifjú Horthy okozta-e a végzetes légibalesetet a szovjet fronton, esetleg műszaki hiba történt, vagy ne adj’ isten szabotázs. 

A magyar nekrológban azt olvasom, hogy a grófnőt a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki, és az I. kerület is díszpolgárává avatta, de a grófnő másik életéről nincs szó.

Olyan korban nőtt fel, amikor az úrilányok nem jártak egyetemre, nem kereshettek pénzt, férjhez kellett menniük. Ezt tette az ifjú özvegy is. 1954-ben hozzáment egy angol katonatiszthez, ekkortól Ilona Bowdennek hívták. A grófnő később őszintén beszélt Bowden alkoholizmusáról, 2002-ben temette el.

1959-ben találkozott a Subud mozgalom megalapítójával, Muhammad Subuh Sumohadiwidjojóval, akit követői Bapaknak hívtak. Életét ezután az iszlám és a Subud tanításai határozták meg. A jávai hagyományokra épülő spirituális módszer egyik „helper”-e (segítője) lett, közel fél évszázadig (!) szervezte a Subud nemzetközi hálózatát. Új nevén, Rahmaniyah Bowdenként ismerték szerte a világon.Istvánfia is új nevet kapott, ma Sharifnak hívják. Ő 22 évig Indonéziában élt, és a Subud vezető ideológusának tartják. A 72 éves Sharif második felesége Isni Astuti (Tuti), a mozgalomalapító Bapak unokája. Összesen 92 országban van Subud szervezet.

A grófnő Angliában hunyt el, ott, ahol Sharif ma a Guerrand-Hermès Béke Alapítvány elnöke. Ki gondolta volna? Horthy Miklós unokája azon fáradozik, hogy szegény dél-amerikai gyerekek életét tegye elviselhetőbbé. Változnak az idők.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
Élet és Irodalom 2024