„Engem a fekvőrendőrök jobban vonzottak”

Eugen Ruge német íróval fordítója, J. Győri László készített interjút

INTERJÚ - LVII. évfolyam, 17. szám, 2013. április 26.

Eredetileg matematikus, amikor 1988-ban átszökött az NSZK-ba, az NDK egyik akadémiai intézetének munkatársa volt. Ma műfordító, drámaíró és hangjátékszerző. Prózaíróként 2011-ben, A fogyatkozó fény idején című családregényével debütált, amelyet saját családjának története inspirált. Az NDK Buddenbrook-házának nevezett könyv, amely megjelenésekor elnyerte a Német Könyvdíjat, ötven év és négy nemzedék történetének felidézésével mondja el egy család és egy ország szétesését. Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb német könyvsikere: megjelenése óta csak Németországban 500 000 példányban kelt el. Eddig huszonegy nyelvre fordították le. Az interjú a Budapesti Könyvfesztiválon készült.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2021