Marxista

kutyából liberális szalonna

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 14. szám, 2013. április 5.

A Révész Sándornak Vásárhelyi Mária – Kertész Ákos kiüldözéséről szóló – írásához írt reflexióihoz (Mi, gyilkos kedvű, röfögő magyarok..., ÉS, 2013/12., márc. 22.) érkezett múlt heti visszhangok (Domokos Zsuzsa, Radnóti Sándor és Vásárhelyi Mária maga) tökéletesen igazítják helyre Révész a Kertész-eset félreértését okozó tévedéseit, sőt arra is rámutatnak, hogy ezek a tévedések a magát liberálisnak tartó magyar értelmiség eléggé széles körében élnek. Arra, hogy ezek a tévedések mennyire önveszélyesek, éppen a Kertész Ákos-ügyben tanúsított (baloldali liberális értelmiségi) passzivitás a bizonyíték.

Van azonban, Révész Sándor írásában egy, a kritizáltaknál is sokkal rosszabb mondat. Ez: „Kertész Ákos (...) alapvetően marxista, antikapitalista, tehát antiliberális értelmiségi.” Vagyis, aki antikapitalista, az nem lehet liberális. Ha Révész Sándor azt ajánlja, hogy marxisták ne lépjenek be Liberális (szabadelvű!) Pártba, talán elfogadom, de még ez sem biztos.

Viszont, mindenféle tudományos okoskodás helyett azt javaslom Révész Sándornak, nézzen körül kicsit alaposabban. Észre fogja venni, hogy vannak ép eszű antikapitalista liberálisok, garmadával. Kertész Ákos tehát (Révésznek) nem bizonyíték, de mit szól Tamás Gáspár Miklóshoz? Bizony, a baloldali demokraták (beleértve a megveszekedett modern marxistákat) lehetnek liberálisok (is). Annál inkább, mert liberálisnak (is) lenni, ma, politikai és erkölcsi minimum!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024