NAGYHATALOM

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 13. szám, 2013. március 29.

Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy hazugságokat gyermekműsorrá alakítsanak, és ha ez megtörténne a Magyar Televízióban, mindenki repülne egy perc alatt – nyilatkozta Orbán Viktor arra reagálva, hogy a német közszolgálati televízió gyermekcsatornája bemutatta nézőinek: a magyar kormány sokak szerint olyan dolgokat tesz, amelyek Európában nem megengedettek. Az összeállításban szó esett arról, hogy a szabályok be nem tartása miatt Magyarország piros lapot kaphat az Európai Uniótól.

Most egy pillanatra tekintsünk el a vitatott tévéműsor valóságtartalmától. Hadd emlékeztessek inkább arra, hogy a magyar miniszterelnök mit tett akkor, amikor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az ismert okok miatt zárt kapussá tette a budapesti magyar–román világbajnoki selejtező mérkőzést. Orbán – kivételesen bölcsen – nem kommentálta az ítéletet, noha széles e hazában mindenki tudta, mit gondol. Erre most itt ez a német gyerekprogram, és Orbán – mint mondta – mészárlást rendezne a köztelevízióban, vagyis a saját tévéjében. Azt csak óvatosan jegyzem meg, hogy ezzel a közlésével visszaigazolta a műsor állításait.

A magyar kormányfő reagálásával kapcsolatban megszólalt a német sajtószakszervezet szóvivője, aki elmondta: az orosz és a kínai vezetés is bírálja olykor a német sajtóban megjelenteket. Ez megerősítés Orbánnak: világnemzete élén az általa említett nagyhatalmak hozzá hasonlóan demokratikus gondolkodású vezetőivel egy sorban menetel.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024