„Nemzetisége: Semmilyen”

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 4. szám, 2013. január 25.

Nemrég egy kelet-jeruzsálemi illetőségű palesztin diáklány úti okmányában láttam ezt a szívszorító bejegyzést. Mintha az izraeli hatóságok is sokat adnának a Bányai László-féle „fogalmi tisztázásra”, és a történelmi-politikai realitásnak megfelelően ők is „nem-létezőnek” tekintenék a dokumentum tulajdonosának nemzetiségét. Nationality: Undefined.

Bármekkora megütközéssel olvastam is Bányai László elfogult cikkét (Fogalmi tisztázás, ÉS, 2012/50., dec. 14.), nem akartam rá reagálni. Abban reménykedtem, előbb-utóbb csak megszólal egy józan hang a baloldalon, és helyre teszi ezt a palesztin identitás „nem-létezéséről” folytatott handabandát. Nem így történt. Ami sajnos érthető is. Amai Magyarországon – tisztelet a kivételnek – az „Izrael-kritika” a nyíltan antiszemita (és a palesztin lakosság érdekeit puszta ürügyként használó) ostoba szélsőjobb előjoga. Pedig a palesztin lakosság jogait lábbal tipró, a palesztin lakosság sorsa iránt érzéketlen katonaállam merev és öngyilkos politikáját az izraeli baloldal is élesen bírálja, a nyugat-európai baloldalról nem is beszélve.

Semmiképpen sem akarok belebonyolódni Bányai László zavaros és téves fejtegetéseibe. Inkább arra szeretnék rámutatni, mi is ennek az izraeli kormánypropaganda téziseit szolgaian szajkózó cikknek a ki nem mondott végkövetkeztetése. Ha igaz, hogy nincs kulturális-etnikai különbség a palesztinai arabok meg a többi arab nép között, ha igaz, hogy nincs palesztin identitás, akkor a palesztinoknak nincs semmi jogalapjuk az önálló palesztin állam követelésére, mi több, nincs semmi keresnivalójuk eredeti hazájukban, hiszen ellentétben a zsidó néppel, amelynek csak egy a hazája, a palesztinoknak annyi, amennyi arab ország van. Hogy ez mennyire abszurd nézet, azt aligha kell bizonygatni.

Ezt a népet megfosztották földjei­től, megfosztották szabadságától, megfosztották jogaitól, emberi méltóságától. Bányai László a vele azonos véleményen levőkkel most nemzeti identitásukat is el akarja venni tőlük. Talán mert így még egyszerűbb fizikai létükben is nem-létezőnek tekinteni őket...

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024