„A piacnak kell alkalmazkodnia a demokráciához”

Interjú Erhard Eppler német szociáldemokrata politikussal

INTERJÚ - LVII. évfolyam, 2. szám, 2013. január 11.

Az 1926-ban született Erhard Eppler, a német szociáldemokrácia nagy öregje és élő lelkiismerete. A Brandt, Schmidt és Wehner nevével fémjelzett gárdában ő volt a „Vordenker”, az előre gondolkodó. Bár több kormányban is dolgozott miniszterként, mindinkább a nagy elvi kérdések, a távlatok, a történelmi tendenciák érdekelték. Két évtizeden át vezette az SPD Alapkérdések Bizottságát, és ebben a minőségében igyekezett – mind a kormányzás, mind az ellenzéki munka taktikai követelményei mellett – a szociáldemokrácia baloldali értékeit képviselni. Kétszer választották meg a német evangélikusok befolyásos világi szervezete, a Deutscher Evangelischer Kirchentag elnökévé. Rég felhagyott az aktív politizálással, de továbbra is „jelen van” a német közéletben, és – csakúgy mint Helmut Schmidt – a pálya széléről most is rendszeresen be-beszól pártjának, amelyhez mindig, minden körülmények között lojális maradt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 19. szám, 2023. május 12.
LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
Élet és Irodalom 2023