Működési zavarok –

zavaros működés

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 2. szám, 2013. január 11.

Azzal, hogy az MTVA elnézést kér Esterházy Pétertől kulturális ajánlójának cenzúrázásáért, és vizsgálatot helyez kilátásba, azt a látszatot kelti, hogy üzemzavar történt, a rádióműsor készítésekor valaki valamit elrontott. A látszat hamis, senki semmit nem rontott el, éppen ellenkezőleg, az eset rávilágít egykori munkahelyem jelenlegi műsorkészítési gyakorlatára.

Esterházy a Trend-idők felkérésére könyvek olvasására és színháznézésre buzdította a Kossuth Rádió hallgatóit (Esterházy Péter: Ujjgyak, ÉS, 2013/1., jan. 4.). Ajánlójából valakik kihagyták azt a részt, amelyben az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház előadásaira hívta fel a figyelmet. Hogy gyávaságból tették-e, vagy parancsra, sosem fog kiderülni, majd találnak valakit, akit megdorgálhatnak, Esterházyt pedig – művészi rangjára és ismertségére való hivatkozással – már meg is követték. Beszédes az érv: nem azért, mert nem hangzott el, amit mondott, hanem mert híres...

Mindenesetre bizonyíthatóan nem működési zavarról van szó: Alföldi már régóta nemkívánatos személy az MR kulturális műsoraiban. 2011 kora nyarán a Jónás István elnök által a kulturális műsorok tartalmi és ideológiai felügyeletével megbízott és ezt az ellenőrző funkciót lelkes odaadással végző Kövesdy Zsuzsa e-mailben szólította föl a Társalgó című műsor munkatársait, hogy az adástükörben jelzett Alföldi-interjút szíveskedjenek kihagyni készülő műsorukból, mondván, hogy Alföldi „vállalhatatlan” a közszolgálati rádió számára. Bennünket, a Társalgó készítőit jó érzéssel töltött el, hogy végre akad valaki, aki leveszi rólunk az önálló gondolkodás terhét, és nem hagyja, hogy meggondolatlanságokat és butaságokat kövessünk el. Az utasításnak látszó tanácsot köszönettel vettük ugyan, megfogadni azonban sajnos nem tudtuk, amit a Társalgó felelős szerkesztőjeként közöltem is Kövesdy Zsuzsával. Alföldi ugyanis a Nemzeti Színház igazgatója, és ha ő évadot hirdet, egy közszolgálati rádió kulturális magazinjának készítői nem mérlegelhetik, leadják-e a vele készült interjút. Az Alföldi-interjú akkor annak rendje és módja szerint elhangzott. Más kérdés, hogy a műsor stábjából ma már csak egy munkatárs dolgozik a közszolgálatinak mondott rádióban, a műsort magát pedig meg is szüntették. Vállalkozása révén dolgozik viszont a rádió kulturális műsorainak az Inforádió főszerkesztő-helyettese, aki – mint most olvasom – külső beszállítóként készíti egyebek mellett azt a műsorelemet is, amelyből Esterházy Péter színházajánló mondatai kikerültek. A kereskedelmi rádióvezető munkatársának dolgoztatása azelőtt sértette az összeférhetetlenségről szóló rendelkezéseket, mára azonban sokat javult a helyzet, biztosan változtak az idők, a szabályzatok, elérkezett a szabadság, amit az is mutat, hogy van, akinek ezt is szabad. Akadnak olyanok is, akik e megnövekedett szabadságfok mögött azt az összefüggést vélik látni, hogy az illető hölgy a közrádió kuratóriuma korábbi fideszes elnökének, a nagyobbik kormánypárt befolyásos médiairányítójának házastársa. Én ezt az állítást némi kritikával fogadnám, végtére senki sem felel a házastársáért, és gyakran látjuk, milyen kiemelkedően tehetséges családok kapnak mostanság lehetőséget. Amilyen például azé a szerkesztőnőé, aki az említett, a Közelről című produkció részeként elhangzó Trend-időket vezeti. Ő a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős helyettes államtitkárának a felesége. 2012 decemberében újabb kirúgási hullám következett: sok más rádióssal együtt – egy-két kivétellel – azokat a munkatársakat is elbocsátották, akik a Közelről című műsort készítették. Érthető, kell a hely, jönnek a tehetségek.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2024