Szentmise Bárdossyért

– inkognitóban

VISSZHANG - LVI. évfolyam, 50. szám, 2012. december 14.

Ide, Amerikába is eljutott a híre annak, hogy december 9-én a szombathelyi ferencesek templomában engesztelő szentmisét terveztek a „mártírhalált halt” Bárdossy László emlékére. A Szent Márton utcai temetőben koszorúzás és gyertyagyújtás is volt, elvégre Bárdossy Szombathely szülötte. Az egykori miniszterelnököt háborús bűnösként ítélték halálra, és 1946. január 10-én végezték ki.

Nevéhez fűződik többek között az a törvény, amely büntetéssel sújtotta „a zsidó és nem zsidó közötti nemi kapcsolatot”, és miniszterelnökként ő küldött hadsereget a Szovjetunió ellen. Sőt, 1941. december 12-én az Egyesült Államoknak is hadat üzent! A második világháború után a Svájcban és Németországban bujkáló Bárdossyt az amerikaiak fogták el, és adták át a magyar hatóságoknak.

A szombathelyi szertartás azért is meglepő, mert a Vatikán nem nézi jó szemmel a háborús bűnösökért való misézést. XII. Pius pápa, akinek világháborús szerepe vitatható, szorgalmazta a háborús bűnösök felelősségre vonását, olyannyira, hogy a jezsuita rendet bízta meg azzal, hogy a nürnbergi perben segédkezzen. A Vatikán a náci szimpatizáns papokat sem kímélte. Amikor 1949-ben kiderült, hogy Alois Hudal osztrák püspök nácikat, usztasákat és nyilasokat menekített Dél-Amerikába, Giovanni Battista Montini (a későbbi VI. Pál pápa) kijelentette, „hogy a náci püspök védhetetlen”. Vajon hallottak-e minderről a szombathelyi ferencesek?

Megkeresem budapesti központjukat, és Dobszay Benedek tartományi titkár azonnal válaszol is levelemre, köszönet érte. Azt írja, hogy a misézésről a helyi plébános dönt, és „semmiképpen sem jelenthető ki, hogy a ferences rend hivatalos álláspontját képviselné az ügyben ez az esemény.”

Szóval a szombathelyiek helyi akciójáról van szó. Dobszay úr levelében megemlíti, hogy a Bárdossy-emlékmiséről most hall először. Ez meglep, ugyanis a szombathelyiek évek óta miséznek a „mártír” háborús bűnösért, de úgy látszik, a hír nem jutott el a ferencesek központjába. A tavalyi megemlékezést a Magyar Nemzeti Arcvonal – Hungarista Mozgalom szervezte, szerintükBárdossy „személye és küldetése a fényt jelenti a sötétség elleni korokon átívelő történelmi harcban”.

Rácz Piusz szombathelyi ferences plébánostól is kapok levelet. Szerinte egyáltalán nem problémás a Bárdossy-mise, mert „nálunk, amikor szándékot veszünk fel, csupán a keresztnevet írjuk fel, s a László névből nem derül ki, hogy mi a vezetékneve, a miséző pap sem fogja vasárnap bemondani, hogy éppen Bárdossyról van szó”.

Aha! Szóval ha a pap csak a keresztnevet írja ki, akkor minden rendben van. Ilyen alapon akár Adolfért is lehetne misézni, hiszen a háborús bűnösért szóló ima Szombathelyen nem nyíltan, hanem szemérmesen, inkognitóban történik. 

 


Az esettel kapcsolatban a következő levelezés zajlott:


Tisztelt Ferencesek!


Meglepve olvasom, hogy December 9-én a szombathelyi ferencesek templomában 16 órai kezdettel engesztelõ szentmisével, emlékeznek a háborús bûnösként kivégzett fasiszta magyar miniszterelnökre, Bárdossy Lászlóra.


Szeretnék errõl egy cikket írni itt az Egyesült Államokban, ahol én élek, és ahonnan gyakran publikálok magyar és amerikai újságokban.


Bárdossy Lászlót az Egyesült Államokban háborús bûnösnek tartják, olyannak akit jogerõs ítélettel végeztek ki. Ez az itteni Katolikus Egyház és Ferences Rend álláspontja is.


Hogyan kerülhet sor Szombathelyen egy Bárdossyt méltató szentmisére? Kik javasolták azt, és kik támogatják azt a magyar Katolikus klérusban és a magyar Ferences Rendben?


Érdeklõdve várom válaszukat.


Szívélyes Üdvözlettel,


Lázár György (USA)


*


A megemlékezõ misérõl most hallok Öntõl elõször. A ferences rend Magyarországon nem annyira központosított, hogy minden ilyen eseményekrõl tudjon a rendi vezetés. Ezek a kérdések helyi szinten dõlnek el, a helyi plébános kompetenciája, hogy kit enged be a templomba. Természetesen ha ebben komoly hibát követ el, azt a rendi vezetés szóvá teszi.


Így az semmiképpen sem jelenthetõ ki, hogy a ferences rend hivatalos álláspontját képviselné az ügyben ez az esemény.

 
Levelét ezért továbbítom a helyi plébánosnak, hogy õ válaszoljon az ügy miértjére. 

Tisztelettel: Fr. Dobszay Benedek ofm, tartományi titkár

 
*
Tisztelt Uram!
Az Ön által jelzett szentmisében egy halott lelkiüdvéért lesz szentmise, s nem egy miniszterelnökért. Egyébként nem tudom, hogy miért okoz egy hívõ embernek problémát, ha valakiért imádkoznak a szentmisében.
Nálunk, amikor szándékot veszünk fel, csupán a keresztnevet írjuk fel, s a László névbõl nem derül ki, hogy mi a vezetékneve, a misézõ pap sem fogja vasárnap bemondani, hogy éppen Bárdossyról van szó.
 
Tisztelettel: Rácz Piusz OFM plébános
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024