Ne lopj!

PUBLICISZTIKA - ELSŐ OLDAL - LVI. évfolyam, 46. szám, 2012. november 16.

Az ember egy kis kapitalizmusra vágyik. Ahol mindennek értéke, mindenki által belátható piaci értéke van, de hát erre most nincs kilátás. Van egy magát polgári pártnak nevező társaság, amelyiknek a polgársághoz semmi köze. Eszelős tempóban éli föl a saját és az ország tartalékait. Államosít, kinézte magának a közműveket, és prezidenciális berendezkedést emleget. Ez stimmel. A kis- és középméretű elnöki teljhatalmak vagy olajra épülnek, vagy, ahol olaj nincs, közművekre, ez az irány azonban sosem a polgári eszmény felé vezet. Van egy új párt, amelynek ideológiája zűrzavaros, erőteljes állami beavatkozást látna jónak, amúgy meg folyamatos dilemmája – egyedül vagy csatlakozva máshoz – minden lényegi kérdést háttérbe szorít. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke egy hete kiadta a jelszót: ingyenes felsőoktatást minden elsőévesnek, és ezzel körvonalazta is, milyen lesz majd a pártkampány fő üzenete. Van egy olyan párt, amelyik új párt, és amelynek korábbi miniszterelnök a főembere, aki még miniszterelnök korában, 2008-ban kifejtette, hogy Magyarországon középtávon nincs esély reformokra. És van egy úgynevezett centrista szerveződmény, amelynek momentán programja nincs, apparátusa nincs, és természetesen nem is a centrumban áll, hanem attól jelentősen balra. Kapitalizmusról szó sincsen.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
Élet és Irodalom 2024