VÍZIÓK

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 43. szám, 2012. október 26.

A megszokott, már-már kínosan elfogulatlan tájékoztatás jegyében a Hír TV azt állította hétfői híradóiban, hogy Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért egyesület vezetője a Roma Parlament kilakoltatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón „holokausztot vizionált”. Értsd: meg van ez az ember őrülve, arról beszél, hogy a magyarországi hatszázezer romát – meg a többi kelet-európai, a magyarországiakon kívül közel három és fél millió cigányt – koncentrációs táborokba fogják deportálni, hogy fizikailag megsemmisítsék őket, miközben Balog Zoltán és Farkas Flórián, de a kormány vezetői úgy általában majd’ beleszakadnak abba, hogy a romák, egyáltalán, a szegények minél jobban éljenek.

Horváth Aladár azt mondta, hogy „egy lépésre vagyunk a népirtástól”. Aligha a koncentrációs táborokra és a gázkamrákra gondolt, ezekre nem ő gondol, hanem azok, akik olyasmiket mondanak könnyedén – saját fülemmel hallottam egy tisztes családapától –, hogy a cigányokat le kellene önteni benzinnel és meggyújtani. De van lassú halál is. Magyarországon (lásd Ladányi János: Leselejtezettek, L’Harmattan, 2012, 174. o.) 700-800 ezer ember él tartós mélyszegénységben, akiknek ugyan csupán harminc százaléka, úgy 240 ezer ember roma, de az előítéletesség, Mága Zoltánt kivéve, a teljes roma társadalmat sújtja. Ennek része a VIII. kerületi önkormányzat végtelenül álságos viselkedése is, amikor azt fejtegeti, hogy azért mondja fel a szerződést, mert a Roma Parlament nem fizette a bérleti díjat, azaz a cigányok megint csak vinnék – lopnák – a pénzt, de ők nagylelkűek, lesz pályázat, amelyen a Roma Parlament is indulhat. Hogy addig (és később, ha véletlenül elutasítják) hová teszik az ott lévő rendkívül értékes képgyűjteményt, hol lesznek színházi előadások, hangversenyek, hol működik az érdekvédelmi szolgálat, senkit nem érdekel.

Mire ez az írás megjelenik, lezajlott a Jobbik avasi felvonulása, amely ellen az ellenmegmozdulást is szervező Horváth Aladár tiltakozott – a keddi Magyar Nemzet idézte Mirkóczki Ádámnak, a Jobbik szóvivőjének (sötétbarnásan) árnyalt szavait, melyek szerint Horváth a cigány bűnözők oldalára állt a tisztességes magyar emberekkel szemben.

Kilakoltatás, megfélemlítés, a nincstelenek (ismétlem: nem csak a cigányok!) semmibevétele – mit vizionáljon Horváth Aladár? A kormány valóban senkit nem hagy az út szélén: akit lehet, belelök az árokba. Van, aki a turulba született, van, aki oda.

A Népszabadság október 15-i számában jelent meg Ónody-Molnár Dóra nagyszerű interjúja Ferge Zsuzsával. Speciel ő is vizionál, a feszültségek tettlegességig fajulását, polgárháborút, a demokrácia összeomlását, a rendőrállam fegyvereit. Nem azt mondja, természetesen, hogy ez lesz: azt mondja, ez is lehet.

Nem nézzük eleget a Hír TV-t.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.
LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.
Élet és Irodalom 2024