A magyar és a globális ötvenes évek

FEUILLETON - LVI. évfolyam, 42. szám, 2012. október 19.

Az 1956-os magyar felkelés tiszteletére német történészek 1956 „európai és globális távlatairól” jelentettek meg egy igen tanulságos tanulmánykötetet (Carole Fink, Frank Hadler, Tomasz Schramm (eds.): 1956. European and Global Perspectives, Leipzig, 2006.). Nemcsak azt állítják, hogy 1956 eseményei sorsfordítóak voltak globális történeti szempontból, hanem hogy vissza kell helyeznünk a magyar ’56-ot, ötvenes éveket (is) a megfelelő világpolitikai összefüggésekbe. A könyv nem tartalmaz egyetlen hajmeresztő új megállapítást sem például a moszkvai éjszakák sorsfordító pillanatairól vagy az Európát uraló hidegháborús konfliktusról.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 38. szám, 2019. szeptember 20.
LIX. évfolyam, 16. szám, 2015. április 17.
XLVII. évfolyam 17. szám, 2003. április 25.
Élet és Irodalom 2023