A DEMOKRÁCIA SZENVEDÉLYES HÍVE

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 42. szám, 2012. október 19.

 A német Handelsblattnak nyilatkozó magyar kormányfő mondta magáról a fenti mondatot. Ennek hírértéke szerintem egyenlő a nullával, mert nem hinném, hogy ezt valaki valaha is megkérdőjelezte volna széles e hazában és azon kívül.

Orbán Viktor ugyanebben az interjúban az elnöki rendszer hatékonyságáról filozofált, és feltette a kérdést: korszerűek-e még a demokratikus rendszerek vezetési struktúrái? Azok beépített problémája szerinte a vezetés gyengesége. Gondolom, ezt teoretikusan vetette fel, mert nálunk – ahol a kétharmad áll, mint a cövek – ez a gond jelenleg fel sem merül.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy tavasszal a Kúria elnökségi ülésén a miniszterelnök közölte: számos érv szólt amellett, hogy Magyarország áttérjen a prezidenciális rendszerre, de végül történeti és jogtiszteleti okok miatt maradtak a parlamentáris rendszernél.

Nyilvánvaló, hogy ez belátható időn belül nem is változik, mert a jogtisztelet a két és fél éve regnáló kormány és a mögötte álló parlamenti többség tevékenységének legfőbb jellemzője.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 36. szám, 2020. szeptember 4.
LXIV. évfolyam, 35. szám, 2020. augusztus 28.
LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.
Élet és Irodalom 2020