Az 1989-es alkotmánytól a 2011-es Alaptörvényig

PUBLICISZTIKA - LVI. évfolyam, 41. szám, 2012. október 12.

A múlt év tavaszán hosszabb tanulmányt közöltem az ÉS hasábjain az akkor még csak előkészületben lévő Alaptörvényről (2011. március 25., április 1., április 8.). Az Országgyűlés által végül elfogadott dokumentum, valamint a hozzá társuló sarkalatos törvények sora megerősítette főbb állításaimat; elemzésemen érdemben nincs mit változtatnom. Írásom azonban az Alaptörvényre szűkítette figyelmét; az 1989-es alkotmány hanyatlásának hosszú távú folyamatával, bukásának okaival nem foglalkozott. Erről szól a Tóth Gábor Attila szerkesztésében a CEU Press-nél most megjelenő kötet (Constitution for a Disunited Nation) számára írott bevezető esszém, melyet – mintegy a múlt évi publikáció kiegészítéseként – itt közlök. A történet gyakorlati tanulságait összegző záró szakasz az eredetiben nem szerepel.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.
LXI. évfolyam, 28. szám, 2017. július 14.
LX. évfolyam, 41. szám, 2016. október 14.
Élet és Irodalom 2024