Avantgárd politikai költészet

Kassák Lajos: Máglyák énekelnek

FEUILLETON - LVI. évfolyam, 39. szám, 2012. szeptember 28.

Minden vers kisebb-nagyobb mértékben közéleti – szűkebb értelemben: politikai – költészet, ha abból indulunk ki, hogy egyetlen alkotás sem függetleníthető létrehozójától. Az író, a művész személyiségén és művein nyomot hagy a kor, amelyben él. A műalkotások óhatatlanul kor- és személyiségdokumentumok. Nem közhelyek ezek? Nem azért olvasunk verset, hogy megtudjunk valamit a költőről és arról a társadalomról, amelyben élt. Ugyanakkor az utóbbi évtizedekben tanúi lehetünk annak, hogy világszerte társadalomtudósok, elsősorban a társadalom- és mentalitástörténészek előszeretettel használnak forrásként irodalmi, képzőművészeti alkotásokat.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
LXIV. évfolyam, 22. szám, 2020. május 29.
LXIV. évfolyam, 2. szám, 2020. január 10.
Élet és Irodalom 2020