Mélyaltatás magasabb szinten

Alfons Mensdorff-Pouilly újra Magyarországon

PUBLICISZTIKA - RIPORT - LVI. évfolyam, 39. szám, 2012. szeptember 28.

Az osztrák államügyészség újabb ügyben vizsgálódik Alfons Mensdorff-Pouilly körül, aki szerződéses tanácsadója volt a kórházi berendezéseket gyártó német Drägerwerknek, miközben az állami megrendeléseket nyert el. A Gripen-lobbista egyik beosztottjának vallomása szerint főnöke a határon túl is képviselte a német cég érdekeit, és jelentős összegű csúszópénzekkel működött közre abban, hogy a Drägerwerk legyen az egyetlen érvényes pályázó a magyar egészségügyi szaktárca hat éve meghirdetett, csaknem tízmilliárd forint értékű altató- és lélegeztetőgép-korszerűsítési programjában. A tender szakmai körökben botrányosnak számított, az állam előnytelen eszközbérleti szerződést kötött. Az egészségügyért felelős államtitkárság nem csak a kormányváltáskor, de az osztrák eljárás kapcsán sem tartja indokoltnak egy vizsgálat elrendelését, miközben ketyeg az ellátást veszélyeztető bomba: a tartósbérlet ugyanis másfél év múlva lejár, így addig vagy lebonyolítanak egy újabb megabeszerzést, vagy az előre kikötött (!), húszszázalékos maradványértéken vásárolják meg a már nem éppen jó állapotú gépparkot.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LVI. évfolyam, 27. szám, 2012. július 6.
LVI. évfolyam, 10. szám, 2012. március 9.
LV. évfolyam 50. szám, 2011. december 16.
Élet és Irodalom 2022