„Ma már nem egzotikum a magyar művészet”

Interjú Gaudens Pedit osztrák műgyűjtővel és galériatulajdonossal

INTERJÚ - LVI. évfolyam, 36. szám, 2012. szeptember 7.

El Kazovszkij, Bak Imre, Mulasics, Ef Zámbó, Nádler, Fehér, Maurer,Tölg-Molnár, Klimó, Kelemen, Trombitás, Birkás, Gábor Áron, Záborszky, Soós Nóra... és még hosszan sorolhatók a magyar kortárs művészet kiemelkedő alkotói, akiknek több munkája is szerepel az osztrák gyűjtő, Gaudens Pedit hatalmas kollekciójában. A több száz festményt, osztrák „társaikkal” együtt, a Dolomitok lábánál fekvő tiroli kisvárosbeli kerti galériá­jában tartja, ahol édesapja, a jól ismert osztrák festő, Hermann Pedit műterme is áll. Gaudens Pedit a nyár elején nagy sikerű kiállításra hívta a helybélieket Ungarn reloaded címmel, amit magyarra talán úgy lehetne lefordítani, hogy „Magyarország újraértelmezve”. Mi jut eszünkbe az eltelt időszakról, ha Trombitás Tamás vagy Bak Imre, Fehér László vagy Tölg-Molnár Zoltán húsz-huszonöt éve festett képei mellett látjuk az új nemzedék, például Soós Nóra alkotásait – ez a bemutató alapkérdése. A magyar festményekért rajongó gyűjtő egyébként több kiállítás szervezőjeként is járt Magyarországon a közelmúltban. Az Art Market rendezvényén tavasszal osztrák és magyar fiatal művészeket mutatott be, majd Tihanyban az Art Placcon ugyancsak egymás mellé helyezte a gyűjtemény fiatal osztrák és magyar kortárs képzőművészek által festett képeit. Nemrég pedig Bécsben az ausztriai magyar nagykövetség kérte fel, hogy gyűjteményéből válogasson.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXV. évfolyam, 50. szám, 2021. december 17.
LXV. évfolyam, 15. szám, 2021. április 16.
Élet és Irodalom 2022