KÜLÜGYMINISZTERI KOMMUNIKÁCIÓ

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 36. szám, 2012. szeptember 7.

Martonyi János a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2012. szeptember 5-én azt mondta, két nappal korábbi berni látogatása alkalmával Didier Burkhalter svájci külügyminiszter felajánlotta országa segítségét a magyar–örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc – amely „hagyományosan egy közvetítő, semleges ország” – tud is segíteni. 

 

A svájci külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatot jelentetett meg Martonyi látogatásáról, de abban egyetlen szó sincs arról, hogy Svájc bármilyen közvetítő szerepet vállalna “a magyar–örmény kapcsolatok rendezésében”.

 

Kérdésemre a svájci Külügyminisztérium részéről Carole Wälti közölte, hogy Svájc baráti kapcsolatokat ápol Magyarországgal valamint Örményországgal, és hajlandó segítséget nyújtani ha Magyarország és Örményország egyaránt igényli azt.  Ez összhangban áll Svájc külpolitikájával.

 

Martonyi külügyminiszter nem említette a magyar rádióhallgatóknak, hogy a svájci közvetítés előfeltétele az, hogy Örményország is hajlandó legyen arra.  Ennek jelenleg semmilyen jele sincs.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024