Előmeccs

VISSZHANG - LVI. évfolyam, 35. szám, 2012. augusztus 31.

Perben és haragban állok Orbán Viktorral és kormányával. Mondhatnám. De nem mondom, mert féligazság. A per igaz, de nem én vagyok a felperes. A harag nem igaz, mert nem ide való. Általában semmivel sem értek egyet az orbáni műből, de ennek nem érzelmi, hanem színtisztán racionális okai vannak. Egyet kell viszont értenem az előzetes regisztráció bevezetésének szándékával. No nem a Fidesz érvei szerint: függetlenül a hivatalos érveléstől, mert az igazi Fidesz-szándék más: Szálasi és Rákosi után a Fidesz dolgozta ki a leghatékonyabb aktivista rendszert. (Előzmény az ÉS-ben – Bruck András: Miben bízik a baloldal?, 2012/33., aug. 17.) A körzetfelelős, utcafelelős, házfelelős rendszereket, amelyeket később utcabizalmi, házbizalmi, a csúcson lakóbizalmi megnevezéssel illettek. A Kubatov pártigazgató által egy aktíván elmondottak szerint még azt is tudják, méghozzá név szerint, ki melyik párt melyik jelöltjére szavazott. Utcanév és házszám alapján. A Szálasi- és a Rákosi-féle gyakorlatot tökélyre fejlesztették. Sőt ami a teljesítmény értékét jelentősen emeli, hogy mindezt nem önkényuralmi rendszerben tették, hanem demokráciában, ahol az ilyenfajta cselekményt számos törvény akadályozza. Egyebek közt az adatvédelemről vagy a választójogról szóló törvény. Ilyen képességek és tudás birtokában törvényszerű volt Orbán fejében a felismerés. Immáron bizonysága vagyon Orbánnak és a Fidesznek, hogy mozgósításban, aktivizálásban verhetetlenek.

Joggal gondolják, hogy amikor a jogosultak több mint fele még választani sem szándékozik, ők biztosan nem fognak előzetesen feliratkozni. Abban is biztosak lehetnek a kubatovul gondolkodók, hogy a bizonytalan szavazók sem fogják egymás kezébe adni a kilincset, hogy regisztrálhassanak. És joggal gondolják, hogy a körzetfelelősök hiba nélkül fognak mozgósítani. Ha kétséges a választási győzelem, nosza, hozzuk előrébb a viadalt. Ne a választásokkor, hanem már a regisztráció­nál dőljön el a meccs. Ha jól mozgósít a Fidesz, a tétmérkőzésen már nincs ellenfél. Zseniális ugyan, de csak számukra. Mert egy dolgot ismét figyelmen kívül hagynak, ennyire nem szabad hülyének nézni a plebszet. Ezen a szitán még a politikailag rövidlátó is átlát. Még az ő híveik is, nekik tetszik, mert ők is látják, hogy ez a Fidesz számára lehetőség. A nem Fidesz-hívő is lehetőséget lát, csak másmilyet. Ez a tömeges észrevétel vagy rádöbbenés jelentősen felértékelheti az előmérkőzést. Már ezen a meccsen megszorongatható a Fidesz.

Mert ezzel az ötlettel Orbán a hatalmát áshatja alá. Ugyanis a kétharmadnak az MSZP balfácánkodásán kívül semmiféle racionális oka nem volt. Csak az érzelmek, csakis az érzelmek döntöttek. A gerjesztett gyűlölet és a kritikátlan imádat. Az előzetes regisztráció pedig nem az érzelmek dominanciáját fogja erősíteni. Aki már egy hónappal a főmérkőzés előtt elmegy az előmeccsre, nem valószínű, hogy szerelemből teszi. Kivéve a Fidesz-drukkereket, de a többiekhez, az egészhez képest jelentős kisebbségben vannak. Aki rajtuk kívül elmegy, nagy valószínűséggel fejben elemez. Összevet, értékel és vizsgál. Tudatosan és racionálisan cselekszik. Akik nem hajlandóak elmenni választani – és ma ők vannak a legtöbben –, nem hisznek a változásban. Sőt, ami rosszabb, a változás várható eredményét sem látják. Sajnos én sem, de ha nem a Fidesz és a Jobbik van hatalmon, abból még jó is kisülhet. Mert rajtuk kívül minden pártban van esély a pozitív változásra. Elnökben, vezetőkben, programban.

Tehát az előzetes regisztráció az érzelmi döntések, a kívülálló drukker attitűd helyett a racionalitás felé tereli a politikai gondolkodást. Az érzelmek, a gyűlölet és imádat kettősét végre felválthatja a ráció. Az érzelmek természetes világa a szerelem, a barátság, a család. Ha az érzelmek helyébe a tudatos, az ésszerű és célszerű gondolkodás és döntés kerül, az a pártokat is értelmes és érthető programok kidolgozására fogja sarkallni.

A választási álmoskönyvek szerint a negatív, lejárató kampány mindig a befejező rész. A pártok és jelöltjeik közvetlenül a választások előtt mocskolódnak, hogy az ellenfél már ne tudjon reagálni. Ettől a förmedvénytől is megszabadulhatunk, mert az egy hónapos lejárató kampány bumerángeffektust vált ki.

Nyilvánvaló, hogy a Fideszt nem ez a szándék vezérli. Orbán úgy fél a tudatos racionálisan döntő szavazótól, mint ördög a tömjénfüsttől. Ő az érzelmek és a megfélemlítés embere. De az előzetes regisztrációt akár el is szabhatta. Az ellenzéken, az ellenzék kommunikációján múlik, hogy ki lesz az elszabás nyertese. Ha az ellenzékiek – annak tudatában, hogy mindőjük zsebében ott lapul az egyetlen bölcsek köve – programban, emberben, jelöltek személyében nem képesek megegyezni, ebben az egy dologban arcvesztés nélkül megtehetik.

Rajtuk, de elsősorban a polgárok bölcsességén múlik, ki nyeri az előmecsset. Mert a győztes viheti a főmérkőzést is.

(A szerző az MDF volt országgyűlési képviselője)

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 24. szám, 2018. június 15.
LXII. évfolyam, 18. szám, 2018. május 4.
LXII. évfolyam, 9. szám, 2018. március 2.
Élet és Irodalom 2024