SZÓISMÉTLÉS

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 34. szám, 2012. augusztus 24.

Egyike vagyok a mintegy nyolcmillió „Tisztelt Állampolgárnak”, aki ma, augusztus 16-án délelőtt levelet kapott Orbán Viktortól. A levél utolsó előtti mondata így hangzik:

„Levelemhez mellékeltem egy részletes tájékoztatót a Munkahelyvédelmi Akció részleteiről, hogy Ön is tájékozódni tudjon a lehetőségekről.”

Kedves magyartanárom, Takács Etel, aki az általános iskola felső tagozatában tanított, a fogalmazásaimban rendre aláhúzta a szóismétléseket, és a füzet margójára odaírta: „Szóismétlés. Kerüld el!” Ez a tanítás annyira belém rögzült, hogy az írásaimat háromszor elolvasom, hogy kiirtsam a szóismétléseket. Így jártam el neves írók szövegeivel is, amikor szerkesztő voltam. Nemcsak azért, mert a szóismétlés rosszul hangzik, hanem mert többnyire fölösleges. Miként ebben a mondatban is: vajon mire való a részletes tájékoztató, ha nem arra, hogy az olvasó tájékozódni tudjon a részletekről?

Ha már elköltöttek ki tudja, hány millió forintot a levél kinyomtatására és postázására, alkalmazhattak volna egy szerkesztőt, aki magyarról (?) magyarra fordítja a szövegüket. Én megcsináltam volna egy ezresért. De ha nehéz a költségvetés helyzete, megcsináltam volna akár ingyen is. Hiszen – mint olvasom – megőrizték a nyugdíjam vásárlóértékét.

De mégse biztos, hogy megcsináltam volna. Átlátszó, szemenszedett hazugságokat ugyanis nemcsak leírni, stilizálni sem szeretek.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.
Élet és Irodalom 2024