Összeomlás és felépülés

– a 13. kasseli Documenta –

FEUILLETON - LVI. évfolyam, 34. szám, 2012. augusztus 24.

Ezt írja Carolyn Christov-Bakargiev, az ötévente megrendezett kasseli képzőművészeti megakiállítás, a 13. Documenta művészeti vezetője, a katalógus beköszöntőjében: „A 13. Documenta az olyan művészi kutatótevékenységnek és a képzelőerő olyan formába szervülésének szenteli magát, amely az elkötelezettséget, az anyagot, a dolgokat, a testet öltést, és az elmélettel kapcsolatban álló tevékeny életet vizsgálja, ezek egyikének sem alárendelten. Ebben a viszonyrendszerben a politikai elem nem választható szét a legkülönfélébb tudományos és művészi területeken folyó időszerű kutatás és más, történeti, illetve kortárs felismerések érzéki, energetikus, és világra nyitott szövetségétől. A 13. Documentát egészelvű, és nem logocentikus jövőkép vezérli, amely kételkedik a gazdaság folytonos növekedésbe vetett megingathatatlan hitében. Ez a jövőkép elfogadja a világ összes lelkes és lelketlen alkotójának minden formateremtő elképzelését és gyakorlatát, az emberekéit is beleértve, és tiszteletben tartja azokat.” És valóban, víziója nem pesszimista, nem optimista, hanem szinte emberen túli. Mintha kutya (saját embertárs-kutyája) szemével láttatná a kiállítás szlogenjeként választott Összeomlás(t) és felépülés(t) szerte a világon. A kiállítás szép, érdekes, szórakoztató. A kurátornő először is kijelöl néhány olyan irányt, amelyek tömör összefoglalása megtalálható a Fridericianum Rotundájában. Érdemes ezzel a teremmel kezdeni, akár sorbanállás árán is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 32. szám, 2017. augusztus 11.
Élet és Irodalom 2024