Kosztolányi Ady-komplexuma

Interjú Veres András irodalomtörténésszel

INTERJÚ - LVI. évfolyam, 30. szám, 2012. július 27.

Kosztolányi Dezső 1929-ben vitairatot tett közzé Az írástudatlanok árulása – Különvélemény Ady Endréről címmel, amelyben nemcsak Ady Endre kultuszával próbált leszámolni, hanem halott költőtársa messiásnak tudott szerepével is. A két költő kezdetektől ambivalens kapcsolatára tett pontot Kosztolányi pamfletje. Bár a vitairat áll Veres András Kosztolányi Ady-komplexuma című, most megjelent „filológiai regényének” középpontjában, az Ady–Kosztolányi-viszony történetének egésze kerekedik ki belőle, részletesen bemutatva azt a rendelkezésre álló dokumentumok alapján.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2021