„A barátság sokkal jobban érdekel, mint a besúgás”

Beszélgetés Györe Balázzsal

INTERJÚ - LVI. évfolyam, 29. szám, 2012. július 20.

Györe Balázsnak most jelent meg a Barátaim, akik besúgóim is voltak című regénye. Ez már a tizedik mű, amelyben feldolgozza a saját életét, a családjának és a barátainak az emlékét. Egy Budapestről szóló életkép-, városkép-gyűjteménnyel és három verseskötettel együtt ez a szerző tizennegyedik könyve. Radikálisan csakis valós eseményekről ír, a szereplők pedig mindig a saját nevüket viselik. Regényíró, aki nem enged teret a fikciónak. Ez már önmagában nagyon érdekes. Ráadásul most a magára vonatkozó ügynöki jelentésekkel kellett szembesülnie, ahol mindenki álnéven szerepel, és ahol a besúgó és az állambiztonsági apparátus is kozmetikázza vagy túlfeszíti, túlinterpretálja a tényeket. A besúgás rafinált eljárásainak regényírói feldolgozásában Szántó T. Gábor Mószer című 1997-es kisregénye és Esterházy Péter 2002-es Javított kiadása után a Barátaim... egy harmadik lehetséges utat választ. Az író Pannónia utcai lakásában beszélgettünk, ahová nem olyan régen költözött.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 2. szám, 2022. január 14.
LXV. évfolyam, 51–52. szám, 2021. december 22.
LXV. évfolyam, 49. szám, 2021. december 10.
Élet és Irodalom 2022