MINDEN ELADÓ

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 28. szám, 2012. július 13.

Budapest az elmúlt egy-két évtizedben Hollywood alvállalkozója lett. Fővárosunkat nemcsak a kedvező adózási feltételek, az olcsó árak, a korszerű új stúdiók, filmeseink szakmai felkészültsége miatt keresik fel szívesen a nagy amerikai produkciók, hanem legalább annyira azért, mert itt minden külső helyszín megtalálható, „előállítható.” Budapest – építészeti sokszínűségének köszönhetően – kaméleonként szinte minden várost el tud játszani. Alakította már többek között Buenos Airest az Evitában, Berlint a Kémjátszmában és Az adósságban, Münchent Steven Spielberg hasonló című filmjében, Baltimore-t A hollóban, Szarajevót az Angelina Jolie rendezte A vér és méz földjében és Moszkvát a Vörös zsaruban.

 Budapest most ismét Moszkvává alakul: az A Good Day to Die Hard (a Drágán add az életed „sorozat” 5. darabja) kedvéért minden korábbinál hosszabb időre, 86 napra forgatják fel a várost. Utcákat, tereket zárnak le, korlátozzák vagy elterelik a forgalmat. A közterületeken díszleteket építenek és rombolnak le, harci járművek és kaszkadőrök száguldoznak. Az amerikai filmesek lezáratták például az M3-as néhány kilométeres kivezető szakászát, a Felvonulási teret, a Hősök terét, az Üllői utat, a Kálvin és a Madách teret, a Nyugati téri felüljárót és környékét; a Bajcsy-Zsilinszky utat két, az Andrássy utat három napra szállták meg. Most hétvégén a Balatonról érkező rengeteg autós este 11 óráig nem használhatta az Erzsébet hidat. És még hol vagyunk a forgatás végétől.

 Sajtónk nagy része lelkes. Bruce Willis egyetlen pisztolylövés nélkül vette be Budapestet. A város a lábai előtt hever. Még Tarlós Istvánis szükségét érezte, hogy tiszteletét tegye az egyik forgatáson. A híradók, hírportálok, bulvárlapok folyamatosan beszámolnak a forgatás minden pillanatáról, az akciósztár magánprogramjáról és arról, hogy a produkció hány milliárd forintot hagy Magyarországon. Az MTV1 július 1-jei Híradója szerint csupán a forgatási engedélyek kiadása 500 milliót hoz a konyhára. (Az atlaszo.hu megszerzett néhány szerződést: http://atlatszo.hu/2012/06/25/127-milliot-kapott-a-fovaros-a-hosok-tereert.) A nagy üzletből a honvédség sem maradt ki: harci helikoptert adott bérbe, amely két napon át röpdösött Budapest felett.

Úgy tűnik, a közterületek bérbeadása sajátos üzletággá vált. A városatyákat érthetetlen módon nem köti semmilyen jogszabály. A busás (?) bevételre gondolva ezért is feledkeznek meg arról, hogy nem sajátíthatják ki azt, ami a közé, nem korlátozhatják, akadályozhatják az embereket mozgásukban, alapvető jogaik gyakorlásában.

Ha oligarcha leszek, finanszírozom egy magyar film elkészítését, azzal a kikötéssel, hogy a nagy részét Manhattanben forgassák, legalább egy hónapig.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.
LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
Élet és Irodalom 2024