AMERIKAI VÍZÓRA

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 26. szám, 2012. június 29.

Vízmérőt cseréltünk. Fél napot vártunk a mesterre, aki, miután megérkezett, tíz perc alatt felszerelte az új órákat. A régi mérőket – amik vadonatújnak látszottak – gondosan egy dobozba rakta, majd távozott. Ezután egy másik úriemberre vártunk, ő tüzetesen megvizsgálta a leszerelt órákat, majd leplombálta az új szerkentyűket. A két szakember összesen húszezer forinttal könnyítette meg pénztárcánkat, de most hat évig nincs gondunk a vízórákkal. Ugyanis Budapesten minden hetedik évben hiteltelenné silányulnak a vízmérők, le kell azokat cserélni.

Erre törvény is van. Az 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény szerint a vízmérők a kötelező hitelesítésű mérőeszközök körébe tartoznak, egy főmérő hitelességi ideje négy év, a mellékmérőké hat év. A hitelességről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, azt pedig a 38/1995. (IV.5.) számú kormányrendelet írja elő.

Izgatott a dolog, és miután visszatértem Amerikába, szemügyre vettem az ottani lakás vízóráját. Kiderült, hogy az pontosan ugyanúgy néz ki, mint a budapesti, ugyanolyan elven működik, még a kerekei is úgy forognak, de az amerikai mérő majd húszéves volt. Úgy tűnik, az Újvilágban nem kell olyan gyakran cserélni azokat.

Persze Amerikában is cserélik a vízmérőket, vannak rendelkezések garmadával, hiszen a profitéhes vízvállalatok nem adnak egyetlen csepp vizet sem ingyen. De ott a vízóra cseréjét a szolgáltatónak kell fizetni, elvégre az ő érdeke, hogy az pontosan mérjen. Az amerikai vízvállalatok szakmai szervezete azt is kiderítette, hogy a mérőket átlagban 15 évente érdemes cserélni. Az American Water Works Associa­tion (AWWA) ajánlása szerint a tizedik évtől kezdődően minden évben a mérők tíz százalékát ajánlatos lecserélni, így jön ki a 15 éves átlag. Amerikában is városonként változik a víz minősége, és tanulmányok bizonyítják, hogy a vízórák idővel veszítenek pontosságukból. Azt is akkurátusan kiszámolták, hogy a vízmérés pontatlanságából eredő bevételveszteség és az új óra felszerelési költsége 15 éves mérőcsere-ciklust tesz gazdaságossá.

Mi lenne, ha Magyarországon is a szolgáltatónak kellene fizetnie az óracseréért? Meglehet, hogy akkor megváltozna a rendelet, és rájönnének, hogy elegendő 15 évente cserélni azokat. Esetleg az is kiderülne, hogy mostanság többségében hibátlan vízmérőket cseréltetnek le a védtelen magyar fogyasztókkal.

Vízmérnök barátom megnyugtat, néhány év múlva eltűnnek a hagyományos órák. A smart metering, magyarul „okosmérés” technológiája drágább ugyan, de a vízmérők pontosabbak, és elektronikusan is leolvashatóak. Biztos vagyok benne, hogy a honi vízóralobbi ki fogja harcolni, hogy azokat is gyakran cseréljék a fogyasztó költségén. Elvégre a jövedelmező üzlet nem a vízben, hanem a vízórában van!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024