Nincs itt semmi látnivaló?

Gondolatok a berlini, befejezetlen Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt romák és szintik emlékművéről

PUBLICISZTIKA - LVI. évfolyam, 20. szám, 2012. május 18.

1994-ben pozitív döntést hozott a német szövetségi kormány arról, hogy legyen-e saját emlékműve Berlinben a nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt romáknak és szintiknek. Az építkezést 2008. december 19-én kezdték meg, ám nem sokkal később, a 2010-es év végén a hatóságok a kivitelező és a művész, Dani Karavan közötti nézeteltérések miatt leállították, s azóta is csak az alapzat áll. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) (www.romacult.org) – független, nonprofit szervezet, mely a roma közösségeket érő negatív sztereotípiák és előítéletek leküzdését a roma művészet és kultúra megfelelő reprezentálásában és erősítésében látja – fontosnak tartja az emlékmű befejezését, hogy egyrészt legyen helye a személyes megemlékezésnek, másrészt, hogy a roma közösségek történelme a kollektív európai emlékezet részévé váljon. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2020