Tisztelt Szerkesztőség!

VISSZHANG - LVI. évfolyam, 20. szám, 2012. május 18.

A lobbista című cikkében Lázár György azt állította, hogy én a jelenlegi magyar kormány érdekében folytatok „feladatszerűen” lobbi tevékenységet (ÉS, 2012/16., ápr. 20.). Ez nem igaz.

Ez súlyos és megalapozatlan vád, amely félrevezeti az egyébként általam tisztelt lap szerkesztőit és olvasóit, negatívan tüntet fel engem, és rontja magyarországi megítélésemet.

Tény, hogy 2011. május és 2012. február között a BGR nevű cégnél dolgoztam. Ők is és én is büszkék voltunk arra, hogy Magyarország köztársasági elnöke magas állami elismerésben részesített engem. (Azért olvasható a BGR weboldalán.) De akkor sem dolgoztam és most sem dolgozom Magyarország kormányának. Soha nem kaptam pénzt sem a magyar kormánytól, sem más magyar forrástól. További négy ország jutalmazott hasonlóan magas állami kitüntetéssel pályafutásom során, de még a gondolata sem merült fel annak, hogy az adott kormány szolgálatáért kaptam volna.

Mindez nagyon könnyen ellenőrizhető lett volna, ha például a szerző vagy a szerkesztőség hozzám vagy a BGR-hez fordult volna kérdésével. Továbbá – a szigorú amerikai átláthatósági törvényeknek megfelelően – ennek az interneten is utána lehetett volna nézni – minden olyan esetben, amikor valaki lobbi tevékenységet folytat, azt hivatalosan regisztrálnia kell.

Sajnálatos, hogy a cikk szerzője nem nézett utána a tényeknek, s vádját csupán arra alapozta, hogy Magyarország köztársasági elnöke elismerésben részesített.

Pontosan erről a negatív tendenciá­ról írtam a Wall Street Journalban megjelent cikkemben: a magyar politikai vitákban inkább az egymás elleni személyes támadások élveznek prioritást, mint a közös megoldások keresése az ország érdekében.

A Külügyi Intézetben tartott beszédemben – kívülálló, de Magyarországot szerető külföldi állampolgárként – azt mondtam, hogy a magyaroknak fontos lenne megérteniük, hogy szükségük van egymásra, és hogy csak egymással együttműködve boldogulhatnak.

Súlyos hiba, hogy a magyar média és annak egyes képviselői azt várják el Magyarország külföldi barátaitól, hogy valamelyik párt mellett állást foglalva működjenek közre a szakadék további mélyítésében.

Magyarországgal közel 20 éve ápolok baráti viszonyt. Önöket, magyarokat, országukat, kultúrájukat és nyelvüket őszintén szeretem, és minden rendelkezésemre álló eszközzel szeretnék segíteni ennek az országnak – függetlenül attól, hogy éppen milyen kormány van hatalmon.

Üdvözlettel,

Kurt Volker

Élet és Irodalom 2024