Nagy álom

PRÓZA - TÁRCATÁR - LVI. évfolyam, 20. szám, 2012. május 18.

A hőség fehéren csillogtatja a macskakövet, megfonnyasztja az ecetfák leveleit, felkunkorítja az első szabad választás plakátjait. Meggyűrődik a parlamentbe törekvők homloka. De a Sztankov-rezidencia ölnyi vályogfalai mögött kellemes hűvösség honol. Mintha a robosztus ónémet bútorok sugároznák, melyeket Sztankov Dimitár 1912-es Nyárligetre érkezésekor vásárolt. Barnult horgolások vannak rajta és a sok törölgetéstől kifakult nippek.

Korhadó fa, dagadó kenyér, öreges vizelet, izzadtság meg keleti csemege szülte mély, édes illat terjeng. A magyarok szultánkenyérnek, a macedónok, így Sztankovék is, lokumnak hívják a dohányzóasztalon zöld szemekkel mosolygó ánizsos, rózsavizes süteményt. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.
LXIV. évfolyam, 33. szám, 2020. augusztus 14.
Élet és Irodalom 2022