EPILÓGUS

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 13. szám, 2012. március 30.

Ugye emlékeznek még arra, hogy Plácido Domingo Budapesten kezett rázott Orbán Viktorral és Schmitt Pállal, majd Szőcs Géza államtitkár 2010 decemberében bejelentette, hogy a 2011–12-es évadban színre kerül Los Angelesben Erkel Bánk bánja. Magony Zsolt azonnal munkához látott, a Megakoncert producere hónapokig tárgyalt az amerikaiakkal. Cikkek jelentek meg arról, hogy már „átvették a produkciót”, megtörtént a szereposztás, a jelmezek vázlatai is elkészültek, Londonban stábértekezletet tartottak, az előadások időpontját is kitűzték, a jegyek is hamarosan kaphatóak lesznek. A kormány 200 millió forintot biztosított az előadásra, és maga Plácido Domingo fogja vezényelni az Erkel-művet. A szerződés aláírására ugyan még nem került sor, de a tárgyalások végső fázisba jutottak, és a Los Angeles-i konzulátus 2011. június 24-én fogadást rendezett, ahol Bokor Balázs főkonzul és Magony Zsolt együtt jelentette be az évad szenzációját – Kaliforniában bemutatásra kerül Erkel Bánk bánja!

Néhány héttel később a Los Angeles-i Opera sajtónyilatkozatot jelentetett meg, nem lesz Bánk bán-bemutató, az nem is szerepelt a 2011–12-es szezon programjában. Augusztus 10-én pedig Elekes Botond államtitkári kabinetfőnök kijelentette, hogy Magonynak semmiféle megbízása nem volt arra, hogy a Bán bán ügyében tárgyaljon. Megkérdeztem a Los Angeles-i Operát is, hogy esetleg ők bízták-e meg Magonyt, hogy tárgyaljon a magyar féllel? Christopher Koelsch igazgató azt írta nekem, hogy nekik nincs hivatalos partneri szerződésük sem Magonnyal, sem a Megakoncerttel. Szemere Katalin a Népszabadság szalagcímében tette fel a nyílvánvaló kérdést: Kinek a partnere a Megakoncert?

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma új tervvel állt elő, miszerint a bemutatóra egy évvel később, a 2012–13-as évadban kerülhet sor. Augusztus végén háromtagú kormányküldöttséget menesztettek az Egyesült Államokba, Igric György, a minisztérium megbízottja, egyben a Filharmónia Budapest Kft. igazgatója, Elekes Botond és Széll Ágnes, a Filharmónia menedzsere kelt útra. Igric elmondta, hogy a misszóra azért volt szükség, „hogy első kézből ismerjem meg a Los Angeles-i Operaház vezetőinek az elképzeléseit és a szándékait az előadásról. Sok mindent újra kell tárgyalni.” Miután a küldöttség visszaosont Budapestre, egyetlen szóval sem kommentálták, hogy mire jutottak.

Néhány hete a Los Angeles-i Opera meghirdette a 2012–13-as évadot, hat új operabemutatójuk lesz, a Bánk bán nincs közöttük. Gary Murphy-től, az opera sajtóreferensétől megtudom, hogy tavaly decemberben levelet kaptak a Filharmónia Budapesttől, abban a magyar fél tudatta velük, hogy a Bánk bán amerikai bemutatója jelenleg nem időszerű. A gazdasági válságra hivatkoztak.

A Bánk bán amerikai bemutatóját bejelentő Los Angeles-i fogadás videofelvétele az alábbi linken tekinthető meg: 

http://www.youtube.com/watch?v=O9w919lh5sw

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024