KI A POFÁTLAN?

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 13. szám, 2012. március 30.

„...pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP ügynöktörvény-javaslatát ” –utalt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Schiffer András előterjesztésére. Lázár az LMP-politikusának nagyapjára célzott, akit 1944-ben Dachauba deportáltak, majd Rákosiék halálra ítélték, és három évet töltött a siralomházban, amíg az ítéletet életfogytiglani fegyházra nem változtatták. (1955-ben szabadult.)

A jogállami gondolkodás mellett ízlés kérdése is, hogy a leszármazottakat felelőssé teszik-e szüleik, nagyszüleik tetteiért, illetve korábban betöltött tisztségeiért. Kíváncsi lennék, hogy Lázár János a rendszerváltozáskor 19 éves, a jogi egyetemet elkezdő Schiffer András helyzetbe kerülése és a 14 évvel korábban nyugdíjazott nagypapa érdemei között milyen összefüggést tud felfedezni.

Azt azért figyelmébe ajánlanám a Fidesz pofozó emberének, hogy kormányzati oldalon (is) jócskán találhatók egykori kollaboránsok. Hozzátenném: az elmúlt húsz évben és napjainkban szép számmal hasznosítottak rokoni és baráti szálakat. Előfordult, hogy a fiúk hozták helyzetbe az apákat, mint például Európa elsőszámú szabadságharcosa esetében.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 36. szám, 2020. szeptember 4.
LXIV. évfolyam, 35. szám, 2020. augusztus 28.
LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.
Élet és Irodalom 2020