A kommunizmus Jó Híre

Slavoj Žižek 2011-es esszéiről

FEUILLETON - LVI. évfolyam, 12. szám, 2012. március 23.

Valószínűleg nem ismerkedtem volna meg mélyebben Slavoj Žižek írásaival, legalábbis az elmúlt időszakban nem, ha először nem olvasom a Spiegel egyik számában, hogy ő volt a meghívott beszélgetőpartnere Julian Assange-nak azon a londoni vacsorán, melyet a Wikileaks akkor már vád alatt álló alapítójának támogatására rendeztek. A Jacques Lacan egyik legeredetibb továbbgondolójának tartott filozófust ugyanis másfelől a kritikák előszeretettel nevezik hagymázas hippinek, „a filozófia Elvis Presley”-jének, aki „karizmatikus diszkurzivitással” zsonglőrködik korunk nagy témáinak zanzáival. E hatásra ez az első impulzus nálam is múlékonynak bizonyult, míg szándékolt provokációjával villámcsapásként ért a Žižekkel 2011. december 31-én közölt interjú a Frankfurter Allgemeine Zei­tungban.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 25. szám, 2018. június 22.
LIX. évfolyam, 13. szám, 2015. március 27.
LVIII. évfolyam, 6. szám, 2014. február 7.
Élet és Irodalom 2020