EGY TÖRTÉNET

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam 2. szám, 2012. január 13.
„Poroszországban minden iskolás gyerek ismeri a történetet" - írja Egy német története című kötetében (233. old.) Sebastian Haffner író, újságíró, esszéista. Az eset, amelyről beszél, valóban meghökkentő, noha se többről, se kevesebbről nem szól, mint arról, hogy a jog mindenkire vonatkozik és egyben az igazságszolgáltatás valódi pártatlanságáról.
„A Sanssouci-kastély építésénél útban volt Fridericusnak egy szélmalom, és meg akarta venni, hogy lebonthassa. A molnár azonban ragaszkodott a malmához, és nem adta, mire a király megfenyegette, és kijelentette, hogy vagy megegyeznek, vagy »kisajátítja« a malmot, de a molnár így válaszolt: »Ehhez a berlini bíróságnak is lesz néhány szava, felség.« A malom egyébként azóta is áll" - zárta gondolatmenetét Haffner.
Nem árt felidézni ezt a történetet, miután Magyarország legmagasabb bírói posztjára Szájer József fideszes uniós képviselő feleségét, a miniszterelnök családi barátját, Handó Tündét kinevezték. Az egykori porosz molnár jogi öntudatossága ma nálunk alighanem öngyilkos lépés volna. Itt tartunk 2012 januárjában.
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.
LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
Élet és Irodalom 2024