ORBÁN ÉS ORBÁN

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam 1. szám, 2012. január 6.
Olvasom az origo beszámolóját január 2-ának estéjéről, melyet a magam részéről a tüntető tízezrek között töltöttem. A következőket írja időrendi beszámolójában az origo:
„20.29 Orbánék nem a főbejáraton át jutottak az Operába
Orbán Viktort, és a közjogi méltóságokat nem a főbejáraton vitték be az Operába, de azt, hogy hol jutottak be, a biztonsági őrök nem akarták elárulni tudósítónknak."
Majd:
„22.08 Orbánt a hátsó kijáraton vitték ki
Tudósítónk szerint az Operaház Révay utca felőli hátsó oldalsó kijáratához állt fel szorosan Orbán Viktor kisbusza. A kisbusz több száz méterre volt a tömegtől, de a kormányfő sűrű rendőrsorfal között ugrott be a kocsiba."
Eszembe jut a huszonegy évvel ezelőtti Orbán Viktor. Amit elmesélek, arról csak néhányan tudunk. A taxisblokád közben a Mérleg utcából Kis János és Pető Iván átment egyeztetni a Fidesz vezetőihez a Fehér Házba. Nálam volt autó, én vittem át Kist és Petőt. A Fidesz frakcióirodájában beszéltük meg a helyzetet Orbánnal, Fodorral és Áderral. Azután telefonáltak a Mérleg utcából, hogy a székház előtt ott vannak az MDF-es ellentüntetők. Azon tanakodtak az SZDSZ-esek, hogy hogyan tudunk valami hátsó bejáraton keresztül visszajutni. Orbán akkor azt mondta nekünk, SZDSZ-eseknek: a saját székházatokba nem lopózhattok be a hátsó bejáraton. El kellett ismernem: igaza volt. Az volt a huszonkét évvel ezelőtti Orbán Viktor, a békés rendszerváltás egyik hőse.
Ez pedig a mai.
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
Élet és Irodalom 2024