Blagojevich 14 évet kapott

VISSZHANG - LV. évfolyam 50. szám, 2011. december 16.
Első általános iskolai tanárnőm, Ilonka néni arra tanított, hogy nemcsak azt kell megmondani, ha elvész valamink, hanem azt is, ha ez elveszett dolog meglesz. Úgy gondolom, a tanács fordítva is érvényes. Jó egy éve a 12 dühös ember (ÉS, 2010/35., szept. 3.) cikkemben arról írtam, hogy Rod Blagojevich, Illinois állam egykori kormányzója lényegében megúszta első esküdtszéki tárgyalását. Nos, egy évre rá arról kell beszámolnom, hogy Blagojevich a megismételt tárgyaláson már nem volt ilyen szerencsés; vagy 20 vádpontban találták bűnösnek. December elején az ügyében eljáró szövetségi bíró 14 évi szabadságvesztésben állapította meg méltó büntetését. Kirívóan szigorú ítélet. Blago már készül a börtönéletre, nem kizárt, hogy az indianai Terre Haute fegyintézetben George Ryan korábban elítélt republikánus kormányzóval lesz egy helyen. Ryan 6 és fél éves büntetését tölti. A börtönélet nem lesz könnyű a volt kormányzó számára. Közös cellában lesz más elítéltekkel, napi 8 órát kell olyan munkával töltenie, melynek része lehet a vécé pucolása, a padló felmosása, mindösszesen 12 centes órabérért. Mintha katonának soroznák be.
Az ügyében döntő bíró azt szerette volna kifejezésre juttatni, hogy még a hagyományosan laza erkölcseiről híres Chicagóban is megtörhető a politikai korrupció gyakorlata. Az esküdtszéki bűnösség megállapítását követően az ítéletet az eljáró bíró alaposan indokolja. Blago esetében Zagel bíró megemlítette, hogy a kormányzó hivatalában jó dolgokat is tett a kormányzottak érdekében, de a szigort azzal indokolta, hogy választott tisztviselő semmilyen körülmények között sem használhatja ki hatalmát oly módon, hogy abból csak önmaga húz hasznot. Az idő dönti el, hogy a korrupció ördögi köre megszakítható-e Illinois államban.
Blago egyelőre nem vesztette el nyers humorát. Amikor arról kérdezték, hogy mi lesz iskoláskorú lányaival, úgy felelt, hogy a legrosszabb, ami velük történhet, hogy vesznek egy másik házőrző kutyát, és Daddynek nevezik el. Kérdés, hogy megéli-e Daddy Blago kiszabadulását.
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.
LXIV. évfolyam, 51–52. szám, 2020. december 17.
Élet és Irodalom 2021