Ami a honvédelmi fehér könyvből kimaradt

PUBLICISZTIKA - RIPORT - LV. évfolyam 48. szám, 2011. december 2.
Egy alföldi kis számlagyárban több százmillió forint értékben bukkantak fiktív számlákra a múlt évben. A nem valós gazdasági események nagy része az állami tulajdonú HM Currus Zrt., valamint több honvédelmi beszállító cég gazdálkodását érinti. Ennek a büntetőeljárásnak az adatai kimaradtak a Honvédelmi Minisztérium hadügyi korrupciófelszámolást összegző fehér könyvéből. A fiktív számlákon felül vallomások is szólnak a HM Currus Zrt. további gyanús ügyleteiről, ennek ellenére a Budapesti Katonai Ügyészség nem indított eljárást, sőt, a büntetőügyben érintett cégek közül nem egy újabb honvédelmi beszállítói tendert nyert el. A Zuschlag János alapítványi csalássorozatát is felderítő ügyészi nyomozócsoport azonban hitelesnek értékelte a vallomásokat, és csaknem két év után az egyik számlabefogadó cég ügyvezetőjét nyilvánította a főszervezőnek. A tehetős biztonságtechnikai szakértőt, Gyenes Leventét - aki egyben a legsikeresebbnek tartott független polgármester is az országban - bűnszervezetben, különösen nagymértékben elkövetett adócsalás bűntettének alapos gyanúja miatt helyezték vád alá a napokban. A gyömrői polgármester abszurdnak és koncepciózusnak tartja az ellene indított eljárást.
Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LVI. évfolyam, 39. szám, 2012. szeptember 28.
LVI. évfolyam, 27. szám, 2012. július 6.
LVI. évfolyam, 10. szám, 2012. március 9.
Élet és Irodalom 2022